Sverige har sikre beviser: Der var en ubåd i skærgården

Sverige har sikre beviser for, at der skete en undervandskrænkelse af dets territorium i Stockholms skærgård i oktober, skriver Svenska Dagbladet.

Avisen skriver, at den svenske statsminister, Stefan Löfven, og forsvarsminister Peter Hultqvist sammen med forsvarschef Sverker Göransson vil offentliggøre detaljer om sagen og den formodede ubåd ved et pressemøde klokken 11.30.

Svenska Dagbladet skrev allerede søndag, at landets forsvar var blevet mere sikker på, at der virkelige skete krænkelser af det svenske territorium under vandet.

Det var fredag den 17. oktober, at det svenske forsvar meddelte offentligheden, at der var en indsats i gang mod formodet undervandsaktivitet begået af en fremmed magt i skærgården ud for den svenske hovedstad.

Der har hele tiden været spekulationer om, at det var en russisk ubåd, der var sejlet ind i skærgården.

Under efterforskningen har det svenske forsvar foretaget billedanalyser af det grynede foto, som en borger tog af en genstand på havoverfladen.

Her vurderede man ud fra den skumbølge, som omgiver genstanden, at det er en miniubåd, siger en kilde. En anden kilde har sagt, at billedanalysen viser et ubådstårn og to master eller rør bag tårnet.

Forsvaret har også fået mange informationer fra private svenskere, som brugte deres mobiltelefoner i oktober til at dokumentere, hvad de så.

Observationerne stemmer overens og viser et mønster, forklares det.

Eftersøgningen efter den formodede fremmede ubåd blev indstillet efter en uge i sidste måned.

/ritzau/

 

Dagens Gossip