Sverige i marokkansk modvind: Stor demonstration i Rabat

Skrevet af admin

05/10/2015

Dagens topnyheder

Flere tusinde mennesker demonstrerede søndag foran Sveriges ambassade i Marokkos hovedstad, Rabat, og opfordrede til boykot af svenske varer.

Ifølge svenske medier var demonstranterne vrede over Sveriges holdning til spørgsmålet om Vestsahara - et landområde, Marokko har besat og gør krav på.

De seneste uger har der forlydender, om at Sveriges regering snart har tænkt sig at anerkende Vestsahara som uafhængig nation.

Det har blandt andet ført til, at åbningen af Marokkos første Ikea-varehus foreløbig er blevet udskudt.

Demonstrationen søndag forløb ifølge det svenske udenrigsministerium uden vold eller hærværk, skriver nyhedsbureauet TT.

Ambassaden i Rabat kendte på forhånd til demonstrationen og opfordrede på sin hjemmeside svenske statsborgere til at blive væk fra området.

Ifølge Sveriges udenrigsminister, Margot Wallstöm, er landets politik i forhold til Vestsahara ved at blive revideret - men er fortsat uændret.

- Regeringen vil ikke foregribe dette gennemsyn. Spørgsmålet om en anerkendelse ligger derfor ikke på bordet nu, hvilket statsminister Stefan Löfven også udtalte tidligere i år, sagde hun tidligere sidste uge til TT.

Det svenske parlament, Riksdagen, vedtog i 2012 er udtalelse om, at den svenske regering skulle anerkende "den sahrawiske arabiske demokratiske republik (Vestsahara) som en fri og selvstændig stat".

Gør regeringen det, vil Sverige være ét blandt mange lande, der anerkender Vestsahara, der også har sæde i Den Afrikanske Union.

Vestsahara var en spansk koloni frem til 1975. Da spanierne trak sig ud af kolonien, besatte Marokko og Mauretanien området.

Siden har Mauretanien forladt området, men Marokko holder stadig to tredjedele af Vestsahara besat.

ritzau/TT