Sverige kan ikke love indkvartering til flygtninge

Skrevet af admin

05/11/2015

Dagens topnyheder

Sverige kan ikke længere garantere indkvartering til alle flygtninge, der kommer til landet, siger landets justits- og migrationsminister, Morgan Johansson, ved et pressemøde.

- Asylansøgere får besked om, at Sverige ikke kan garantere, at de får indkvartering. De må så selv afgøre, om de vil til Sverige eller ej, siger Morgan Johansson.

- De må træffe beslutning om, hvorvidt de vil blive i Tyskland, hvor de faktisk har tag over hovedet, eller om de vil begive sig til Sverige, tilføjer den svenske minister.

- Jeg håber, at denne besked vil få en dæmpende virkning, pointerer han.

Presset fra de mange migranter og flygtninge, der er nået til Sverige, fik onsdag den svenske statsminister, Stefan Löfven, til at anmode EU om hjælp til at omfordele nogle af landets flygtninge.

Anmodningen er sendt til EU-Kommissionen, således at asylansøgere i Sverige kan omfordeles til andre EU-lande. Det fremgår ikke, hvor mange der er tale om.

- Sverige har længe taget et urimeligt stort ansvar i forhold til andre lande i EU, og nu er vi i en meget anstrengt position. Det er på tide, at andre lande nu tager ansvar, sagde Löfven i en skriftlig udtalelse.

Sverige har flere gange efterlyst mere solidaritet mellem EU-landene i håndteringen af Europas flygtningekrise. Landet forventer at modtage mellem 140.000 og 190.000 flygtninge i år.

EU's præsident, Donald Tusk, lover sin støtte til det svenske nødråb. Han siger, at de få reaktioner på nødråb hidtil ikke er udtryk for manglende vilje hos visse EU-lande, men et udtryk for, at de er blevet taget på sengen.

/ritzau/TT