Sverige lejer hotelsenge til tusinder af asylansøgere

Normalt bor asylansøgere i Sverige i lejligheder, som Migrationsverket - den svenske pendant til Udlændingestyrelsen - råder over.

Men midt i et asylboom fra især det borgerkrigshærgede Syrien er lejlighederne sluppet op, og Migrationsverket må ligesom de danske myndigheder ty til andre, kreative løsninger.

- Vi har været ude på markedet og leje billige steder som campingpladser, vandrerhjem, små hoteller og så videre. Det er sådan, vi klarer situationen i øjeblikket.

- Men det er ikke nogen god løsning, for det er meget dyrt, siger pressechef i Migrationsverket, Fredrik Bengtsson, til Ritzau.

Fredrik Bengtsson forklarer, at der i Sverige er stor debat om, hvorvidt det er i orden, at private tjener millioner på, at der er borgerkrig i Syrien.

Hver uge kommer der mellem 2000 og 2500 asylansøgere til Sverige, og Migrationsverket regner med, at i alt 85.000 personer vil søge om asyl i Sverige i år.

Til sammenligning forventer justitsminister Karen Hækkerup (S) nu, at der vil komme op imod 20.000 asylansøgere til Danmark i år, en fordobling i forhold til prognosen fra i sommer.

Den svenske stat betaler 300 kroner per nat for, at en asylansøger får en seng på et vandrerhjem eller et lille hotel, og så er der mad med i prisen.

- Det bliver til rigtig mange penge, men vi har bare ikke noget valg. De skal jo have et sted at bo, siger pressechefen.

- Vi har et samarbejde med militæret om, at vi kan bruge deres kaserner, hvis der er krise. Men der findes ingenting, som tyder på, at det bliver bedre i Mellemøsten inden for de næste år. Så man må tænke over, om det er en holdbar og langsigtet løsning, siger Fredrik Bengtsson.

Han mener, at løsningen helt enkelt er, at der skal bygges flere bosteder til asylansøgerne, men at det er en politisk beslutning.

Udlændingestyrelsen i Danmark ser for øjeblikket på muligheden for at leje marker, hvor man kan stille containerboliger op til asylansøgerne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip