Sverige om kritik: Assange opsøgte ambassade frivilligt

Sveriges regering afviser fuldstændigt kritik fra FN-panel og siger, at Wikileaks-stifter Julian Assange valgte frivilligt at søge ind på ambassade i London i 2012.

- De svenske myndigheder har ingen kontrol over hans beslutning om at blive på Ecuadors ambassade. Det har stået Assange frit for at forlade ambassaden på et hvilket som helst tidspunkt, hedder det i en erklæring fra den svenske regering.

Storbritanniens udenrigsminister, Philip Hammond, kalder rapporten fra FN-panelet om for "latterlig" og siger, at Wikileaks-stifteren er på flugt fra loven.

Hammond siger, at FN-panelet består af lægfolk - og ikke jurister.

- Det er helt ærligt en latterlig vurdering fra en arbejdsgruppe i FN-systemet, siger han til tv-kanalen ITV.

Den britiske premierminister, David Cameron, sagde torsdag, at hvis Assange forlader Equadors ambassade i London, vil han blive anholdt.

I en erklæring fra den britiske regering fredag bliver det gentaget.

Storbritannien har allerede tidligere gjort det klart over for FN, at det formelt vil bestride FN-panelets vurdering.

FN-panelets vurdering har været kendt af den svenske regering i to uger.

- Regeringen konstaterer, at arbejdsgruppen har foretaget en anden vurdering end de svenske myndigheder, hed det i en pressemeddelelse fra den svenske regering i Stockholm torsdag.

FN-panelet kritiserer som regel lande, hvor menneskerettighederne undertrykkes - blandt andre Saudi-Arabien, Iran og Myanmar.

- Sverige er ikke juridisk bundet af panelets vurderinger, men de kan få en vis juridisk betydning, siger en talskvinde for Sveriges udenrigsministerium, Anna Ekberg.

Assange tog i 2014 kontakt til FN-panelet og orienterede om sin sag. Han siger, at hans fysiske og mentale helbred er blevet stærkt forringet.

Assange er mistænkt for at have begået voldtægt og andre seksuelle overgreb mod to svenske kvinder under et ophold i Sverige i sommeren 2010.

Julian Assange siger, at han ikke vil konfrontere de svenske myndigheder, fordi han frygter, at Sverige vil udlevere ham til USA.

/ritzau/TT

 

Dagens Gossip