Sverige: Spænding om udfald gav øget valgdeltagelse

85,8 procent blev den endelige valgdeltagelse i sidste søndags riksdagsvalg i Sverige. Det er en fremgang på 1,24 procentpoint i forhold til valget i 2010.

- Meget afhænger af, hvor spændende valget er, siger den svenske politolog og valgforsker Henrik Ekengren Oscarsson ved Göteborgs Universitet.

Efter at brevstemmerne var talt op, har den svenske valgmyndighed i weekenden præsenteret tallene. Valgdeltagelsen er den højeste siden 1994, og den er steget for hvert riksdagsvalg siden 2002.

Der er endnu ikke foretaget nogen dybere analyser, men Henrik Ekengren Oscarsson tror, at de opblomstrende partier som Sverigedemokraterna (SD) og Feministiskt initiativ har bidraget til spændingen.

- Et nøgle til dette er konflikten i flygtninge- og indvandringsspørgsmålet. Den er rykket et niveau op, og SD har vokset sig stærkere og mobiliseret vælgere i begge ender af landet, siger han.

Tallene glæder den afgående demokratiminister Birgitta Ohlsson fra det lille borgerlige Folkpartiet. I en pressemeddelelse påpeger hun, at valgdeltagelsen mange steder stadig er lav, og at det er nødvendigt med yderligere indsatser.

Initiativerne kan ifølge valgforsker Ekengren Oscarsson handle om øget integration med fokus på sprogforståelse og nyhedsrapportering.

- Grunden til, at valgdeltagelsen er så vigtig, er, at politisk ligestilling og folkevilje er demokratiets grundpiller og kerneværdier. En højere valgdeltagelse gør det lettere at komme disse værdier nærmere, understreger den svenske politolog.

Det svenske riksdagsvalg endte med et nederlag til den borgerlige fløj, der har siddet på magten i otte år. Den rødgrønne blok gik marginalt frem, og nu kæmper formanden for Socialdemokraterna, Stefan Löfven, for at danne en mindretalsregering.

Valgets store sejrherre blev det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna, der fik en opbakning på 12,9 procent af stemmerne, hvilket er mere end en fordobling af resultatet fra 2010, da SD fik 5,7 procent.

/ritzau/TT