Sverige stopper med at sælge paracetamol i håndkøb: Alt for mange forgiftes af pillerne

I Danmark kan alle over 18 snildt gå i supermarkedet og købe en pakke panodiler eller lignende, der alle indeholder det smertestillende stof paracetamol. I Sverige skal det ikke længere være muligt.

Læs også: Overraskende undersøgelse viser, at spædbørn føler samme smerte som voksne

Fra 2000 til 2013 steg antallet af forgiftninger med smertestillende piller så markant, at svenskerne nu vil forbyde salget af pillerne som håndkøb.

Det sker på baggrund af en rapport fra det svenske ”’Läkemedelsverket’, der viser, at der siden 2009, hvor paracetamol blev solgt uden for de svenske apoteker, er sket en stigning i forgiftninger på 40 procent. 

Læs også: Paracetamol dræber dine følelser

Da tilgængeligheden blev større, steg antallet af forgiftninger dermed. Forgiftningerne forekommer især blandt unge piger.

Dagens.dk har forgæves forsøgt gentagne gange at få et svar fra Sundhedsstyrelsen og Sundhedsministeriet på, hvordan de danske myndigheder forholder sig til, om vi skal indføre lignende forbud mod paracetamol-produkter i håndkøb herhjemme.

Rettelse: Der stod tidligere, at iprener også er en del af forbuddet. Dette er ikke tilfældet, da der ikke er paracetamol i denne type smertestillende medicin.

 

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip