Sverige stopper våbenleverancer til Saudi-Arabien

Sverige vil ikke forlænge en aftale om våbenleverancer til Saudi-Arabien, erfarer nyhedsbureauet TT.

Regeringen vil tirsdag aften selv give besked, efter der er opstået en diplomatisk krise mellem de to lande.

Regeringens beslutning om at afbryde den såkaldte samarbejdsaftale med Saudi-Arabien kommer, efter de arabiske udenrigsministre har fordømt udtalelser, som udenrigsminister Margot Wallström angiveligt skal være kommet med om Saudi-Arabien.

Wallström var inviteret til at tale på et udenrigsministermøde i Den Arabiske Liga, men det blev mandag aflyst, tilsyneladende efter pres fra Saudi-Arabien.

Da Den Arabiske Liga mandag aften afsluttede et udenrigsministermødet, blev der udsendt en fælles udtalelse, skriver det statslige saudiske nyhedsbureau SPA.

Her udtrykker ministrene deres "fordømmelse og overraskelse over, at man fremsætter sådanne udtalelser, som ikke stemmer overnes med sandheden" om Saudi-Arabien og sharialove.

Det fremgår ikke tydeligt, hvilke udtalelser ministrene henviser til. Men den 11. februar fremsatte Wallström denne kommentar under en udenrigspolitisk debat i Riksdagen:

- Det er indlysende, at politikken i Saudi-Arabien ligger langt fra en feministisk politik. Frem for alt kvinders rettigheder.

- De må ikke køre bil. Man pisker bloggere, og man har en kongefamilie med absolut magt. Da er det klart, at vi ikke kan anvende noget andet ord end diktatur, sagde hun.

Den svensk-saudiske samarbejdsaftale, der blev indgået i 2005, har været stærkt kontroversiel i Sverige.

Fra 2010 til 2014 eksporterede Sverige våben for fem milliarder svenske kroner til Saudi-Arabien, og det har sikret svenske arbejdspladser.

/ritzau/TT

 

Dagens Gossip