Sverigedemokrater ekskluderer syv fra partiet

Sverigedemokraternas hovedbestyrelse har besluttet at ekskludere formanden og næstformanden for partiets ungdomsafdeling, SDU, oplyser partiet på en pressekonference.

Fem andre medlemmer bliver også smidt ud af partiet.

Partisekretær Richard Jomshof oplyser, at den nu ekskluderede formand, Gustav Kasselstrand, og næstformand William Hahne har beskyttet og haft kontakt med personer og bevægelser, der har ekstreme og antisemitiske holdninger.

Blandt de pågældende grupper er Nordisk Ungdom.

Ifølge Jomshof er det ikke enkelte hændelser, der ligger bag beslutningen om at smide de syv medlemmer ud af partiet.

Ud over at have kontakt med ekstremistiske grupper har de også løjet for partiledelsen om deres handlinger i flere spørgsmål, siger partisekretæren.

- Når der begynder at være vældigt mange fejl, viser der sig et mønster. Set i bakspejlet skulle vi selvfølgelig have handlet tidligere, siger han.

- Det er helt uacceptabelt. Man har optrådt på en moralsk tvivlsom måde og skadet moderpartiet, tilføjer Richard Jomshof.

Medlemsudvalget har undersøgt i alt 24 medlemmer, hvoraf seks-syv af dem selv har valgt at forlade partiet, mens syv andre er ekskluderet.

Samtlige de personer, der nu har forladt partiet, har "beviselige og tydelige" koblinger til ekstremister, oplyser Jomshof.

Han tilføjer, at ekskluderingerne er "triste sager", men understreger samtidig, at det er nødvendigt for at undgå, at ekstremistiske elementer sniger sig ind i moderpartiet via ungdomsafdelingen.

- Det er en lille gruppe som kan forårsage stor skade, hvis de får lov at hærge frit, siger Jomshof.

Både Gustav Kasselstrand og William Hahne afviser alle anklager og siger, at det er partiets gruppeleder, Mattias Karlsson, der har taget beslutningen om at ekskludere dem.

- Bestyrelsen er bare en ratificeringsinstans for Mattias Karlsson. De er en flok marionetdukker, siger Gustav Kasselstrand til TT uden for Sverigedemokraternas møde.

Han mener, at beslutningen vil blive omgjort i november, når Sverigedemokraterna holder partikongres.

/ritzau/TT

 

Dagens Gossip