Sverigedemokraterna (SD) bryder med deres eget ungdomsparti

Det svenske højrefløjsparti Sverigedemokraterna (SD) brød lørdag med deres ungdomsorganisation SDU, efter at partiets unge medlemmer har valgt en ny leder, der opfattes som konfrontationssøgende.

SD's ledelse gav lørdag meddelelse om bruddet og erklærede, at partiet vil danne en ny ungdomsorganisation, som også skal hedde SDU.

Beslutningen er truffet efter, at det oprindelige, eksisterende SDU sidste lørdag valgte den 25-årige Jessica Ohlson som ny leder for ungdomspartiet.

Valget tolkes som et tydeligt signal om, at SDU vil fortsætte den konfliktlinje, som har præget forholdet mellem partiet og ungdomspartiet de seneste år, skriver moderpartiets partileder, Jimmie Åkesson, i en pressemeddelelse.

Sverigedemokraterna siger, at ungdomspartiet nægter at bakke op bag begreber som åben svenskhed, socialkonservatisme og demokrati, skriver Aftonbladet.

- Der har eksisteret en konflikt i mange år, og det holder ikke på lang sigt. Vi ser ingen forudsætninger for at fortsætte samarbejdet med den nuværende ledelse i ungdomspartiet, skriver Åkesson videre og tilføjer:

- Vi accepterer ikke, at de foretager afstikkere fra den ideologi, som partiet vil stå for.

Tidligere SDU-leder Gustav Kasselstrand og hans næstformand, William Hahne, blev i slutningen af april ekskluderet fra moderpartiet efter en mangeårig strid med den øvrige partiledelse.

De to drev SDU mod en mere udtalt nationalistisk linje, og partiledelsen anklager dem for at have tilknytning til ekstremister.

Kasselstrand bakkede i stedet op bag Jessica Ohlson, selv om hun også var på kant med den øverste partiledelse. Hun blev i foråret udelukket fra et job internt i partiet, og ledende partimedlemmer havde advaret ungdomsorganisationen mod at vælge hende.

Marie Demker, professor i statsvidenskab ved Göteborgs universitet, siger, at konflikten ikke kun er personorienteret, men også handler om ideologi og forskellige grader af nationalisme.

/ritzau/TT

 

Dagens Gossip