Sveriges borgerlige Moderaterne får vælgerlussing

Efter alt at dømme skal svenskerne have ny statsminister. Det er Moderaternas Fredrik Reinfeldt, der står til at miste statsministerposten til Socialdemokraternas Stefan Löfven.

SVT kom med en valgstedsmåling klokken 20, da valgstederne lukkede. Og den gav blot Moderaterna 22,2 procent af stemmerne mod 30,1 procent ved riksdagsvalget i 2010. Ved den første prognose klokken 22 lå Moderaterna til at få 23,1 procent af stemmerne.

- Vi nåede ikke hele vejen, lød det fra Moderaternes partisekretær Kent Persson, da målingen blev kendt, skriver det svenske nyhedsbureau TT.

- Vi havde den målsætning, at Alliansen (Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet og Kristendemokraterna, red.) ville blive genvalgt. Men det ser ikke ud til at ske, sagde partisekretæren.

Det har i meningsmålingerne op til valget set ud til, at Alliansen ville gå tilbage og den rød-grønne blok ville gå frem. Men i de sidste dage op til valget er forskellen mellem de to blokke blevet mindre.

- Vi har kæmpet for at indhente det forsømte. Men det gik ikke. Vi nåede ikke helt op, siger Kent Persson til TT.

Men ikke alle har dog opgivet håbet, da SVTs valgstedsmåling ikke er de endelige stemmetal.

- Det kan blive en lang nat, siger Moderaternas EU-parlamentariker Gunnar Hökmark ved Moderaternas valgfest på Clarion Hotel Sign i det centrale Stockholm.

Kent Persson vil overfor TT ikke sige, at valgnederlaget får Fredrik Reinfeldt til at smide håndklædet i ringen og gå som partiformand.

- Nu skal vi først se valgresultatet - og så vi vil kommentere resultatet, siger partisekretæren.

/ritzau/TT

 

Dagens Gossip