Sveriges regering vil styrke sit forsvar mod Rusland

Krigen i Ukraine præger slutspurten i den svenske valgkamp. Den borgerlige regering bebuder, at den vil afsætte milliarder af kroner til at forstærke det svenske forsvar.

De nye initiativer bebudes i en kronik i avisen Dagens Nyheter, der er skrevet af den konservative statsminister Fredrik Reinfeldt og hans borgerlige koalitionspartnere.

Den borgerlige regering vil, hvis den bliver siddende efter valget den 14. september, forhøje forsvarsbudgettet, så der i perioden fra 2014 til 2018 bruges 4,8 milliarder svenske kroner (knap 3,9 milliarder kroner) ekstra på forsvaret for at modgå truslen fra Rusland.

Det svenske forsvarsbudget er i dag 42 milliarder svenske kroner (34 milliarder kroner).

- Både Sverige og Finland ser øget aktivitet i vores absolutte nærområde i og omkring Østersøen. Rusland handler meget mere aggressivt end tidligere, skriver Reinfeldt og hans kolleger.

- Det her får konsekvenser for vores sikkerhedspolitiske bedømmelse og for, hvordan vi prioriterer Sveriges forsvar.

- Sverige skal have det beredskab og den tilstedeværelsen i Østersøområdet, som behøves for at imødegå den nye udvikling, vi ser, siger de.

De ekstra penge til forsvaret skal blandt andet bruges til at øge antallet af flyvninger med Gripen-kampfly og helikoptere i Østersøen og til at øge bredskabet.

Den borgerlige regering lader samtidig forstå, at den vil øge det militære og politiske samarbejde med Norden, EU, USA og Nato.

Sveriges regering har allerede i sit valgprogram lagt op til at afsætte flere penge til forsvaret, men med det seneste forslag i kronikken er der lagt yderligere 1,3 milliarder svenske kroner oveni over de næste fire år.

Også det største oppositionsparti, Socialdemokraterna, er i lyset af Ukraine-krisen indstillet på at afsætte flere penge til forsvaret.

/ritzau/

 

Dagens Gossip