Sveriges rødgrønne blok fører 10 dage før riksdagsvalg

De rødgrønne partier i Sverige har stadig en solid føring i meningsmålingerne kun 10 dage før valget til Riksdagen, men Socialdemokraterna og deres partileder, Stefan Löfven, står til at få et dårligere valg end ved "krisevalget" i 2010.

Den rødgrønne blok, der består af Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljøpartiet, har en samlet opbakning på 48,1 procent i den seneste meningsmåling udført af Ipsos for Dagens Nyheter. Det er en tilbagegang på 0,7 procentpoint i forhold til sidste uge.

Men blokken ligger foran de borgerlige, som i den seneste måling går tilbage med 0,8 procentpoint til 36,9 procent. Dermed kan det blive vanskeligt for statsminister Fredrik Reinfeldt og Alliansen at indhente forspringet inden valget.

29,7 procent siger, at de vil stemme på Socialdemokraterna og deres partileder, Stefan Löfven, hvilket er en rekordlav opbakning.

Sundhedssektoren og ældreomsorg, skolen og uddannelser samt jobskabelse og landets økonomi er de fem vigtigste temaer i valgkampen, viser en meningsmåling fra Novus.

Det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna står til at få en opbakning på 9,7 procent, mens Feministisk Initiativ for første gang er over spærregrænsen med 4 procent.

En fremtrædende lokalpolitiker fra Sverigedemokraterna i Halmstad er blevet fotograferet privat, da hun bar et hagekors på armen. Billederne, der vækker opsigt i medierne fredag, skal være blevet taget ved en fest i begyndelsen af 2012.

Den pågældende politiker siger, at hun aldrig har gået med hagekors.

Ved valget af en ny Riksdag den 14. september er der 7,3 millioner stemmeberettigede. Det er 200.000 flere end ved valget i 2010.

/ritzau/TT

 

Dagens Gossip