Sveriges slemme dreng Åkesson kan få afgørende magt

Han bliver mødt med buhråb og æggekastende demonstranter ved valgarrangementer.

Alligevel står den 35-årige statskundskabsstuderende Jimmie Åkesson fra Sölvesborg, leder for Sveriges mest udskældte parti Sverigedemokraterna (SD), til vinde valget og fordoble sit partis mandater i det svenske Riksdagen.

For selvom han tilsyneladende er upopulær, viser meningsmålingerne, at op mod hver tiende svenske vælger vil sætte sit kryds ud for SD ved valget til Riksdagen søndag.

Jimmie Åkessons interesse for politik startede ved Sveriges optagelse i EU. Og da Åkesson i 1995 ledte efter et parti, der ligesom han selv var arg modstander af EU, faldt valget på SD. Her var medlemmerne ikke blege for at udtrykke had til alt, der ikke var svensk.

Og den politiske karriere kom for alvor i gang, da Jimmie Åkesson stiftede bekendtskab med Sverigedemokraterna. Den unge statskundskabsstuderende steg hurtigt i graderne i partiet, og i 2005 måtte han sætte studierne på pause for at kunne hellige sig posten som partiformand.

Fem år efter - ved valget i 2010 - lykkedes det Sverigedemokraterna at komme over spærregrænsen på fire procent. Og det var første første gang, at et parti med så markante holdninger til indvandring fik folkets støtte.

Og støtten til partiet er ikke faldet - tværtimod. Lige nu tyder prognoserne på, at SD kan blive Sveriges tredjestørste parti.

Og det på trods af, at 11 af partiets riksdagskandidater er blevet smidt ud af partiet efter afsløringer af åbenlyst racistiske og nynazistiske udtalelser. Ting, som Jimmie Åkesson ikke tolererer.

I 2010 blev SD valgt ind i Riksdagen med 5,7 procent af stemmerne, og de seneste målinger tyder på, at det tal vil blive fordoblet ved valget søndag.

Men trods de formodede mange mandater, giver det formentlig ikke Sverigedemokraterna stor indflydelse. I hvert fald har begge de potentielle statsministerkandidater - Socialdemokraternas Löfven og Moderaternas Reinfeldt - fastslået, at de ikke vil samarbejde med Åkessons parti.

/ritzau/

 

Dagens Gossip