Sveriges våbeneksport buldrer fremad

Sveriges salg af våben til udlandet har været i fokus den seneste uge, efter at regeringen i Stockholm besluttede ikke at forlænge en aftale med Saudi-Arabien om våbenleverancer.

Og nye tal viser, at Sverige er en af verdens betydende våbeneksportører, når landets størrelse tages i betragtning, skriver svt.se.

De seneste fem år er det lykkedes de svenske våbenfabrikanter at øge salget til udlandet med 23 procent i forhold til de foregående fem år. I den internationale eksportliga for våben ligger Sverige på en 11. plads.

Opgørelsen, der er lavet af fredsforskningsinstituttet Sipri, viser også, at Saudi-Arabien er nummer syv på listen over Sveriges største våbenmarkeder

- Kongedømmet har mange penge, står over for et alvorligt trusselsbillede og investerer meget i sin militære kapacitet, siger Pieter Wezeman, forsker ved Sipri, til svt.se.

På verdensplan har kun Indien en større import af krigsmateriel end Saudi-Arabien.

- Det er et land (Saudi-Arabien, red.), som længe har rivaliseret med Iran, men som også vil beskytte sig mod et nyt arabisk forår, siger Pieter Wezeman.

Sveriges forsvarsminister, Peter Hultqvist, meddelte i sidste uge, at den svenske regering har besluttet ikke at forlænge en aftale om salg af våben til Saudi-Arabien. Aftalen stammer fra 2005 og blev første gang forlænget i 2010.

Beslutningen har fået stor opmærksomhed i internationale medier, men for Saudi-Arabien har den kun ringe betydning, mener Pieter Wezeman fra Sipri.

- Selv om Sverige ikke sælger våben eller militær udrustning, så er der masser af andre lande, som er indstillet på levere det, som Saudi-Arabien bestiller, siger han.

Saudi-Arabien investerer løbende i alt fra højteknologiske overvågningssystemer til avancerede krigsfly.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip