Svindel med barselspenge: Syv er dømt

En håndfuld kvinder har ulovligt scoret barselspenge fra det offentlige, selv om de ikke havde ret til ydelserne.

Svindelen er foregået, fordi en kvindelig sagsbehandler i Københavns Kommune åbnede kassen for sin daværende svigerdatter og fire andre kvinder. Også Udbetaling Danmark blev lænset uretmæssigt.

I alt blev der udbetalt cirka 300.000 kroner, og sagsbehandlerens søn medvirkede til databedrageriet med barselsdagpengene.

I Københavns Byret er sønnen blevet idømt den hårdeste straf, nemlig ni måneders ubetinget fængsel, oplyser Københavns Politi til Ritzau.

Hans mor er derimod sluppet med otte måneders betinget fængsel. Det skyldes blandt andet, at hun er syg og ikke tidligere er straffet.

Den tidligere svigerdatter er også blevet idømt otte måneders fængsel, som er blevet gjort betinget af, at hun udfører 200 timers samfundstjeneste.

De øvrige kvinder er blevet idømt kortere betingede frihedsstraffe for hæleri.

En af dem er i øvrigt kommet i lykkelige omstændigheder for alvor - og ikke bare som et fupnummer i det kommunale system.

Det var Københavns Kommune, der afslørede, at der var noget galt. Derefter blev politiet sat på sagen.

Som en konsekvens af sagen har kommunen strammet op. Fra at foretage kontrol stikprøvevist af manuelt oprettede sager er man gået over til 100 procents kontrol, oplyste centerchef Niels Bauer forleden til Ekstra Bladet.

- Det her er en trist sag, hvor en medarbejder har brudt vores tillid og på systematisk vis stjålet penge, sagde han.

Samtlige dømte på nær sønnen har modtaget dommen i Københavns Byret. Sønnen overvejer, om han vil anke til Østre Landsret.

/ritzau/

 

Dagens Gossip