Svine-MRSA breder sig hastigt

Skrevet af admin

25/08/2014

Dagens topnyheder

Resistente MRSA-bakterier spreder sig så hurtigt, at de i løbet af 10 år vil være i alle landets svinebesætninger. Det forudser både myndighederne og landbruget selv.

I Landbrug & Fødevarer siger dyrlæge og afdelingsleder Poul Bækbo, at en undersøgelse fra Fødevarestyrelsen for tre år siden viste, at 16 procent af svinebesætningerne havde MRSA.

- En opfølgende undersøgelse er på vej, som formentlig vil vise, at mellem 30 og 50 procent af smittet. Måske endnu flere, siger Poul Bækbo til Ritzau.

Og går det som i landene syd for den danske grænse, kan stort set alle besætninger være smittet inden for de næste 10 år.

- Her er 80 til 90 procent af besætningerne smittet, og det vil formodentlig også ske i Danmark, siger Poul Bækbo.

Særlig farlig bliver bakterien, når svinene får for store mængder antibiotika. Det gør nemlig bakterien resistent, og derfor er der sat en række initiativer i gang, der skal begrænse forbruget.

Blandt andet en fempunktsplan fra Fødevareministeriet, men også landbruget selv er i gang.

- For eksempel har vi siden 2010 haft et forbud mod en række kritiske antibiotika, ligesom vi prøver at finde alternativer til antibiotika, siger Poul Bækbo.

MRSA har indtil videre kostet fire mennesker livet, men flere eksperter mener, at det antal vil stige, fordi mellem 6000 og 12000 danskere intetanende rundt går og er smittet med den multiresistente bakterie.

Meldingen om de mange smittede kommer, efter at Statens Serum Institut i sidste uge offentliggjorde tal, der viser, at 105 alene i juli fik konstateret smitte. Det er det højeste antal nogensinde på en måned.

På den baggrund har Enhedslistens fødevareordfører, Per Clausen, indkaldt fødevareminister Dan Jørgensen (S) og sundhedsminister Nick Hækkerup (S) i samråd på onsdag.

- Stadig flere smittes, og derfor skal vi vide, hvad man har tænkt sig at gøre. Indtil videre har hverken myndighederne eller svineproducenterne været villige til at gøre noget virkelig effektivt, siger Per Clausen til Ritzau.

Han mener ikke, at det er nok med fødevareministerens fempunktsplan med blandt andet obligatorisk håndvask og tøjskift efter besøg i svinestalden.

- Det er et forsøg på at begrænse smitten i at brede sig til mennesker, men planen griber ikke ind over for selve kilden, nemlig svineproduktionen, siger Per Clausen.

/ritzau/