Svinepest på slagteri i Sæby er afblæst

Medarbejdere på slagteriet Danish Crown i Sæby kan nu ånde lettet op, efter at veterinærkontrollen har bekræftet, at der ikke er svinepest i en gris, der var sendt til slagtning onsdag.

Slagteriet havde mistanke om, at den alvorlige og smitsomme husdyrsygdom havde ramt en gris, der kom fra en besætning i Aarhus.

For at undgå eventuel spredning af sygdommen blev man nødt til at lukke slagteriet onsdag middag.

Beredskabscentret i FødevareNord tog i løbet af dagen prøver og undersøgte den svinebesætning, hvor grisen stammer fra. Efterfølgende lød konklusionen, at der ikke var tale om svinepest.

Medarbejderne fik mistanke om svinepest, da en gris viste tegn på symptomer, som kan stamme fra husdyrsygdommen. Derfor blev der slået alarm, og veterinærkontrollen blev kontaktet.

Efter at mistanken blev afblæst, åbnede slagteriet igen onsdag eftermiddag, og slagtningerne er dermed genoptaget.

Svinepest er en meget smitsom husdyrsygdom, der rammer grise. Den er dog ikke farlig for mennesker. Kommer man i kontakt med et smittet dyr, så udgør det ikke en sundhedsmæssig risiko for en.

Sygdommen smitter enten, når en syg gris kommer i kontakt med en anden eller indirekte gennem foder og vand.

Hvis der udbryder svinepest, skal syge grise aflives, og staldene desinficeres. Der skal oprettes tre kilometernes beskyttelseszoner og 10 kilometers overvågningszoner omkring de smittede og de udsatte grise.

Fra tid til anden opstår der mistanker om svinepest i Danmark, men der har ikke været konstateret svinepest siden 1933.

/ritzau/

 

Dagens Gossip