Sydafrikas Zuma undskylder og respekterer dom om misbrug

Skrevet af admin

01/04/2016

Dagens topnyheder

Med klar røst og alvorstung attitude slog Sydafrikas præsident fredag på nationalt tv fast, at han respekterer en dom fra landets forfatningsdomstol, som lyder, at han har misbrugt skattekroner til et privat byggeri.

Men trække sig fra præsidentposten, som oppositionen i landet har krævet, viste den 73-årige leder ingen tegn på at ville - overhovedet.

Domstolen har slået fast, at han har misbrugt millioner af skattekroner til et privat byggeri.

Zuma lover, at han vil efterkomme dommen, som han byder velkommen.

- Jeg vil gerne slå fast, at jeg aldrig forsætligt og velovervejet har forsøgt at krænke forfatningen, som er landets øverste lov, siger Jacob Zuma blandt andet i tv-talen.

Tv-talen var ventet med stor spænding. Spekulationerne forud gik på, om han ville klamre sig til magten, eller faktisk erkende at en alvorlig overtrædelse af forfatningen er uforeneligt med posten som præsident.

Præsidenten siger, at han vil betale penge tilbage til staten, som dommen kræver.

Sydafrikas største oppositionsparti, Demokratisk Alliance, sagde fredag, at det kræver Jacob Zuma fjernet fra posten.

Også Mathews Phosa, der er tidligere leder af Zumas eget parti, African National Congress (ANC), kræver Zumas afgang.

- Jeg undskylder på egne og på regeringens vegne, siger Zuma om det faktum, at der er gået så længe, før han for alvor reagerer på sagen.

Domstolen slog torsdag fast, at Zuma skal tilbagebetale nogle af de mange millioner dollar, han har brugt af skatteydernes penge til at udbygge sit private hjem.

Zuma har ifølge beregninger fra 2014 brugt 24 millioner dollar, svarende til cirka 158 millioner kroner, på at ombygge sit landsted.

Blandt andet har han fået bygget en swimmingpool, en hønsegård, en indhegning til kvæg og et amfiteater.

Jacob Zuma har tidligere påstået, at alle ombygningerne er sket af sikkerhedsmæssige årsager.

Tidligere har en statslig undersøgelse - bestilt af Zuma selv - konkluderet, at swimmingpoolen er en nødvendig sikkerhedsforanstaltning i tilfælde af brand.

/ritzau/