Sydbank: Utænkeligt ECB-træk for blot få år siden

Den Europæiske Centralbank, ECB, har trykket højre fod endnu hårdere ned på den økonomiske speeder.

Renten er nu i markant negativt terræn og banken vil kaste yderligere 20 milliarder euro ud i økonomen hver måned. Begge dele ting, hvis lige ikke findes i euroens historie.

- Hvis man kigger få år tilbage, var der stort set ingen, der kunne have forestillet sig, at dette her ville ske. Det er meget, meget kraftige tiltag, siger cheføkonom hos Sydbank Jacob Graven.

Det sker, efter at ECB sænkede renten til minus 0,4 procent og øgede sit månedlige opkøbsprogram for obligationer til 80 milliarder euro.

- Den europæiske økonomi er ikke ude i dyb, dyb krise. Det går faktisk fremad. Så det kan godt virke mærkeligt, at centralbanken er ude i disse meget ekstreme tiltag.

- Men man gør det, fordi man er i en situation, hvor man risikerer, at Europa er på vej ind i en langvarig krisespiral, hvis ikke man gør noget, fortæller cheføkonomen.

Det er inflationen, der nager. Den er ekstremt lav og markedet forventer ikke, den stiger. Det risikerer at udløse en deflationsspiral, hvor ingen investerer eller køber, fordi man forventer lavere priser ude i fremtiden.

Samtidig gør det dyrere at låne, når ikke pengene bliver mindre værd over tid.

- Derfor er det afgørende, at centralbanken får gjort noget ved det. Og som minimum får sendt et signal om, at man er klar til at gøre noget ved det, og at den lave inflation kun er midlertidig

- Det er super, super vigtigt at få sendt det signal. Ellers risikerer man at ryge ind i en meget negativ spiral. Den spiral er vi ikke i lige nu, men risikoen for at ryge ind i den er meget betydelig, siger Jacob Graven.

Selv om centralbankchef Mario Draghi og ECB allerede i et år har pumpet penge ud i markedet, så har det ikke rykket ved inflationen.

- Man kan spørge, om det overhovedet hjælper. Men hvis man ikke havde gjort det, så havde situationen for europæisk økonomi været meget dårligere, end den er nu. Så de kæmper i strid modvind, siger Jacob Graven.

/ritzau/

 

Dagens Gossip