Sydkorea undersøger Nordkorea-spor i ambassadør-angreb

06/03/2015 03:37

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Sydkoreas politi efterforsker, om torsdagens angreb på USA's ambassadør i landet, Mark Lippert, kan sættes i forbindelse med gerningsmandens hyppige rejser til Nordkorea.

Det oplyser politiet fredag.

Ifølge lederen af efterforskningen arbejder politiet også på at få en formel tilladelse til at varetægtsfængsle den anholdte koreanske nationalist, efter at han torsdag snittede Mark Lippert i ansigtet med en kniv i forbindelse med et debatmøde om koreansk genforening.

Manden har været i Nordkorea i alt syv gange i perioden 1999-2007, lyder det fra politiet.

Nordkoreas statslige nyhedsbureau, KCNA, skrev ifølge AFP torsdag, at knivoverfaldet var en "retfærdig straf" og et "udtryk for modstand".

KCNA fungerer sædvanligvis som talerør for det nordkoreanske regime og har tidligere ytret skarp kritik af den fælles militærøvelse, som Sydkorea og USA indledte i denne uge.

Nordkorea betragter øvelsen som en provokation og mener, at de to allierede bruger øvelsen til at forberede sig på en krig på den koreanske halvø.

Sydkoreanske medier viste torsdag billeder af den 42-årige amerikanske ambassadør, der bløder fra sit ansigt og har blod på hænderne efter angrebet.

Lippert blev ifølge øjenvidner snittet i ansigtet med en 25 centimeter lang kniv.

Han måtte efterfølgende sys med i alt 80 sting i ansigtet, blandt andet for at lukke en dyb flænge i kinden, meddelte hospitalet torsdag. Samtidig lød det, at ambassadør Lippert er "ved godt mod".

Under overfaldet råbte gerningsmanden slagord om, at de to Korea'er bør genforenes, og senere også slagord mod den igangværende militærøvelse, skriver AFP.

Manden blev anholdt umiddelbart efter overfaldet og ventes at blive sigtet for drabsforsøg, har en kilde i politiet tidligere oplyst.

Politiet har identificeret den anholdte som en 55-årig mand, der er medlem af en gruppe, som går ind for genforening af Nord- og Sydkorea.

Manden er tidligere dømt for at have kastet et betonstykke efter den japanske ambassadør i Seoul.

/ritzau/Reuters