Sydneys gidselcafé genåbner med meterlang solidaritetskø

Tre måneder med træplader for ruderne og afspærringer ved døren til Lindt Café i Sydney er fredag blevet vekslet til påskeharer i vinduet og smeltet chokolade i hanerne.

Hundredvis af mennesker er mødt op til caféens genåbning, efter at den har været lukket siden et gidseldrama udspillede sig på stedet i december.

To gidsler, den 34-årige cafémanager Tori Johnson og juristen Katrina Dawson på 38 år, blev dræbt og til ære for dem har Lindt hængt to mindeplader op.

Foruden guldpladerne ligner caféen ellers sig selv med farverigt indpakket chokolade på hylderne og kager i montren klar til de mange lokale, der har lagt vejen forbi.

En af dem, der står bag disken fredag, er Joel Herat. Han var en af medarbejderne, der blev taget som gidsel af ekstremisten Man Haron Monis.

- Det har været ekstremt vigtigt for mig at være her i dag og vise min støtte til Lindt og de mennesker, jeg arbejder sammen med. At arbejde sammen med mine kolleger har hjulpet mig meget i min helingsproces, siger han til tv-stationen ABC.

Adskillige buketter er blevet lagt ved caféen på Martin Place, og mange er mødt op for at vise, at Sydney ikke lader sig knække af blodige angreb.

- Jeg er overbevist om, at det at komme med blomster og stå et øjeblik ved mindesmærket og ære de to mennesker, der blev dræbt, er den helt rigtige ting at gøre, siger Alan Saxton, der bor i Sydney, til Reuters.

Elizabeth Gunning, hvis bror arbejder over for caféen, er kommet til Lindt som en af de første.

- Jeg synes, at det er vigtigt som australiere at vise, at vi kan stå sammen. Vi skal respektere og huske, hvad der er sket, men også komme videre i fællesskab, siger hun til avisen Sydney Morning Herald.

Gidseldramaet varede i omkring 16 timer og endte med, at politiet stormede caféen og dræbte Man Haron Monis. I alt fire personer blev såret, mens det lykkedes en række gidsler at flygte i løbet af dramaet.

Premierministeren i staten New South Wales, Mike Baird, mødtes med medarbejderne forud for den officielle åbning.

- Der er en stærk følelse af sammenhold, der understreger, at vi kan komme igennem dette sammen, ligesom byen har taget endnu et vigtigt skridt fremad i dag, sagde Baird i en tv-transmitteret tale foran caféen.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip