Sygehusdirektør vidste intet om mistanke mod sygeplejerske

admin

426 uger siden

|

18/05/2016

Dagens topnyheder

Snakken er gået på sygehuset i Nykøbing Falster. Flere kolleger har fortalt, at de ganske længe havde mistænkt en 31-årig sygeplejerske for at gøre skade på patienter, inden hun 1. marts 2015 blev anholdt og sigtet for tre drab og et drabsforsøg.

På trods af heftige rygter og sladder er den voldsomme mistanke aldrig nået frem til sygehusets ledelse. Det fastslår sygehusdirektør Arne Cyron, da han onsdag er indkaldt for at vidne i den usædvanlige drabssag.

- Har der været mistænkelig adfærd blandt kolleger på hospitalet, som du har hørt om, spørger forsvarer Jørgen Lange.

- Ikke som jeg har hørt om, nej, lyder det uden tøven fra sygehusdirektøren.

Han understreger, at hans ansatte ifølge sundhedsloven er forpligtet til at reagere, hvis de har haft en reel mistanke mod den i dag tiltalte kollega.

- Som ansat i sundhedsvæsnet er vi forpligtet til at gøre opmærksom på, hvis vi oplever noget, der kan bringe patientsikkerheden i fare. Det gør man ved at kontakte sin nærmeste leder, siger Arne Cyron.

Under retssagen har et enkelt vidne da også fortalt, at hun allerede tilbage i 2012 kontaktede sin afdelingssygeplejerske for at dele sin bekymring.

- Jeg sagde, at jeg tror, at C slår patienter ihjel, forklarede kollegaen om samtalen.

Ifølge sygeplejersken blev mistanken dog afvist.

- L (afdelingssygeplejersken, red.) blev lidt forbavset, men hun sagde, at jeg skulle passe på, hvad jeg sagde om en kollega, huskede vidnet.

I dag forklarer Arne Cyron, at sagen om de formodede sygehusdrab har medført mindre ændringer på hospitalet. Eksempelvis er det blevet indført, at rengøringspersonale nu har selskab af en sosu-assistent, når de er inde i medicinrummene.

- Vi gør, hvad vi kan, bemærker direktøren.

Størstedelen af de cirka 70 vidner i drabssagen fra Nykøbing Falster er ansat på det lokale sygehus. Derfor har sygehusledelsen valgt at hyre et advokatfirma med henblik på at forberede medarbejderne på, hvad der venter dem i retten.

- Det er rigtig mange, der er blevet indkaldt for at vidne. Hvad er dine pligter, og hvad er dine rettigheder, forklarer sygehusdirektøren om de spørgsmål, som advokaterne har forsøgt at besvare.

Den 31-årige sygeplejerske blev anholdt efter en nattevagt, hvor en kollega mente at have overrasket den tiltalte, da hun var i færd med at slå en patient ihjel. Inden da var tre andre patienter døde på afdelingen.

/ritzau/