Sygeplejerske kan have fået ebola via sine handsker

Den spanske sygeplejerske, som mandag blev diagnosticeret med ebola, kommer nu for første gang med en mulig forklaring på, hvordan hun fik den frygtede sygdom.

Kvinden har en mistanke om, at smitten er overført via de beskyttelseshandsker, som er en del af sikkerhedsudstyret for sundhedsarbejdere, der omgås ebolapatienter.

Hun var i sidste måned med til at behandle en præst i Madrid, der var hjemsendt fra Sierra Leone og efterfølgende døde af ebola.

Og sandsynligvis har sygdommen fået tag i hende, da hun kom til at røre sit ansigt med gummihandskerne, fortæller hun til avisen El Mundo.

Kvinden siger også, at medierne - før hun selv havde fået besked af myndighederne - kunne fortælle, at hun var smittet.

- Ingen sagde det til mig. Jeg fik det at vide, da jeg ringede (til sygehuset, red.), siger hun.

Indtil videre er der ikke ingen nye tilfælde af ebola i Spanien. Men sundhedsvæsnets sikkerhedsrutiner er blevet kritiseret, efter at det stod klart, at kvinden som den første person er blevet smittet uden for Vestafrika.

Ifølge BBC holdes kvinden, der tidligere har været udsendt til Vestafrika for at behandle ebolapatienter, i isolation sammen med sin mand og yderligere tre personer.

De spanske sundhedsmyndigheder oplyser, at de som en sikkerhedsforanstaltning overvåger 52 andre personer, som har været i kontakt med sygeplejersken. Men ifølge sundhedsminister Ana Mato er der intet, der tyder på, at nogen af dem er blevet smittet.

Parallelt er der udbrudt en mediestorm om den smittede kvindes hund, som myndighederne krævede aflivet. Trods store protester fra dyreværnsorganisationer måtte dyret onsdag lade livet i parrets lejlighed i Madrid.

/ritzau/TT

 

Dagens Gossip