Sygeplejersker rykker ud til psykisk syge

Når mørket falder på, og stemmerne inde i hovedet gør det svært at falde i søvn, så skal hjælpen være tæt på.

Landets fem regioner er på vej med akutteams, som bemandes med psykiatere og sygeplejersker, der kan køre hjem til psykisk syge og yde behandling her og nu.

De fem centre, som opføres med 30 millioner kroner fra Sundhedsministeriet, vil rykke ud til klokken 22, hvorefter det indtil næste morgen er muligt at få rådgivning over telefonen.

I Landsforeningen Sind har det længe været et stort ønske, at flere kan behandles i hjemmet i stedet for, at de skal opsøge en psykiatrisk skadestue.

- Det kan være en overvindelse at skulle sidde i et venteværelse sammen med andre mennesker, der måske også er meget syge. Det er mindre belastende at blive behandlet i sit eget miljø, siger formand Knud Kristensen.

Ifølge sundhedsminister Nick Hækkerup (S) skal centrene også være et tilbud til pårørende og kolleger, der er tæt på psykisk syge.

- Det kan være naboen i opgangen, der er dybt deprimeret og siger, hun vil begå selvmord, eller kollegaen på arbejdspladsen, som pludselig får en alvorlig krise, men ikke tør gå forbi en psykiatrisk skadestue, siger Nick Hækkerup.

Idéen til akutteams stammer fra Psykiatrisk Center Frederiksberg i Region Hovedstaden, hvor sygeplejersker og socialrådgivere de seneste tre år indtil klokken 16 er kørt hjem til patienterne.

Nu bliver det muligt at holde aftenåben, og det er vigtigt, fordi psykisk syge ofte har det særligt svært, når dagslyset forsvinder, siger psykiater og centerchef Kristen Kistrup.

- I aftentimerne får mange det dårligere og føler sig mere ensomme. Det kan give stor ro, hvis der kommer en behandler forbi, inden man skal sove. Det kan ofte hjælpe patienterne igennem til næste morgen, siger Kristen Kistrup.

Han siger desuden, at det med et akutteam er muligt at udskrive indlagte patienter tidligere, fordi de er sikret daglig hjælp i hjemmet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip