Sygeplejersker: Sundhedsudspil er for ukonkret

Skrevet af admin

29/01/2014

Dagens topnyheder

Gør slik og sodavand dyrere og lav cykelstier, så danskerne gider skifte bilen ud med cyklen.

Sådan lyder rådet fra Dansk Sygeplejeråd, efter at sundhedsminister Astrid Krag (SF) onsdag har fremlagt regeringens nye sundhedsmål for danskerne.

- Man får ikke folk til at leve sundere ved at opsætte mål. Vi savner nogle helt konkrete tiltag, der er lidt bredere end de her målsætninger, siger Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen.

- Det ville for eksempel hjælpe gevaldigt, hvis priserne på slik og sodavand blev sat op. Og hvis vi gør det samme med tobak, så ville det være med til at forhindre, at unge begynder at ryge, tilføjer hun.

Regeringens syv mål er at skære i antallet af rygere, alkoholiske genstande og fed mad. Og så skal danskerne dyrke mere motion.

Målet er, at vores middellevetid om 10 år er tre år længere - og at forskellen på rige og fattige danskeres levealder udlignes. Den målsætning bakker Grete Christensen fuldstændig op om.

- Middellevetiden er væsentligt lavere for dem med ingen eller kort uddannelse end for dem, der har længere uddannelser. Det udmønter sig i, at man geografisk kan se, at man lever i kortere tid i nogle kommuner end andre, siger hun.

Regeringen vil opnå målsætningerne ved hjælp af partnerskaber med det private - og den idé falder i god jord hos administrerende direktør i Diabetesforeningen, Henrik Nedergaard.

- Partnerskaber, som inddrager både det offentlige, erhvervslivet og civilsamfundet som Diabetesforeningen, er vejen til at nå resultater. Der skal tænkes nyt, hvis vi skal bekæmpe ulighed i sundhed, og det skal ske i samarbejde, siger han.

/ritzau/