Synkron afstemning: Ukraine og EU knytter tættere bånd

Med simultane parlamentsafstemninger i Kijev og Strasbourg har EU og Ukraine knyttet tættere bånd med godkendelsen af en associeringsaftale.

Aftalen blev vedtaget enstemmigt i Kijev og med massivt flertal i EU-Parlamentet med 535 stemmer for og 127 stemmer imod.

- Dette er et historisk øjeblik, siger parlamentsformand Martin Schulz.

- To parlamenter, som godkender dette på samme tid efter aftale, det er frit demokrati, det er selvbestemmelse, det er det modsatte af styret demokrati, siger Schulz.

I Kijev underskrev præsident Petro Porosjenko aftalen i umiddelbar forlængelse af afstemningen med meldingen, at Ukraine "er slået ind på en europæisk vej, og ingen vil vove at lukke døren for ukrainsk EU-medlemskab".

- Loven er trådt i kraft, siger Porosjenko.

Det er imidlertid ikke hele aftalepakken, der træder i kraft som planlagt.

Den aktuelle konflikt mellem Ukraine og Rusland har betydet, at man fredag i sidste uge blev enige om at udsætte ikrafttrædelsen for den del, der omhandler frihandel.

Den er indtil videre udsat til udgangen af 2015 efter et møde fredag mellem Ukraine, EU og Rusland. Udsættelsen af frihandelsaftalen, som skulle være trådt i kraft 1. november, skyldes russiske trusler om at indføre told på ukrainske varer, hvis Ukraines regering fastholdt at godkende den.

EU vedtog tidligere på året i en midlertidig særaftale at tilbyde Ukraine mulighed for at eksportere til det europæiske marked til lavere toldsatser. EU er i øjeblikket i gang med at godkende en forlængelse af denne særaftale.

Den betyder i praksis en ensidig åbning af det europæiske marked for Ukraine.

/ritzau/