Syrere sagsøger Danmark for omstridt flygtningelov

admin

425 uger siden

|

26/05/2016

Dagens topnyheder

Regeringen og udlændingeminister Inger Støjberg (V) bliver nu sagsøgt af Anas Omar Alzein på 16 år, hans far og tre andre syrere, skriver Politiken.

De fem syrere vil have en domstol til at underkende den nye lov, som først giver flygtninge under såkaldt midlertidig beskyttelse mulighed for at få familiesammenføring efter tre år.

Det er alt for længe at vente, mener Anas Omar Alzein, hvis mor og søskende stadig opholder sig i det krigshærgede Syrien.

- Det her er vores sidste håb. Hvis ikke den her sag hjælper os, så tror jeg, at min far tager tilbage til min mor og søskende i Syrien. Han kan jo heller ikke vente, siger Anas Omar Alzein til Politiken.

Loven med de lange udsigter til familiesammenføring er hjørnestenen i regeringens stort anlagte stramninger på udlændingeområdet, som blev vedtaget af blå blok og Socialdemokraterne 26. januar.

Ifølge advokat Christian Dahlager, som repræsenterer de fem syrere, er lovændringen åbenlyst er i strid med de europæiske menneskerettigheders bestemmelser om retten til et familieliv.

- Nu skal vi have sat en stopper for en ulovlig lovgivning. Det er ikke værdigt, og jeg tror fuldt og fast på, at vi får medhold i retssystemet hele vejen til Højesteret, siger Christian han til Politiken.

Regeringen har tidligere erkendt, at lovændringen balancerer på kanten af Danmarks forpligtelser over for internationale konventioner.

I lovbemærkningerne fremgår det, at "der er en vis risiko for", at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol - hvis et søgsmål skulle nå dertil - ikke vil acceptere tre års ventetid på familiesammenføring.

Udlændingeminister Inger Støjberg har ikke ønsket at kommentere stævningen over for Politiken, men Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth, understreger, at området er så vigtigt for regeringen, at den er villig til at tage en vis procesrisiko.

/ritzau/