Syrien-ekspert om torturbilleder: Underminerer regimet

Skrevet af admin

22/01/2014

Dagens topnyheder

Offentliggørelsen af rapport, der angiveligt beviser tortur og systematiske drab på knap 11.000 fanger i Syrien, underminerer det syriske regimes forhandlingssituation under fredsforhandlingerne Geneve II.

Det mener Sune Haugbølle, lektor ved Institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitet og ekspert i Syrien.

- Offentliggørelsen har undermineret regimets position overfor både de vestlige lande og oppositionen.

- Den her rapport ser ud til at have ret klare beviser på storstilet tortur og drab af folk, som har været med i opstanden. Det syriske regime fremstår som krigsforbrydere, siger Sune Haugbølle.

Rapporten kom frem dagen før, fredskonferencen blev indledt i Montreux. Rapporten med flere tusinde fotos af dødelig tortur, stammer fra en syrisk afhopper.

Borgerkrigen i Syrien har ifølge FN indtil nu kostet flere end 100.000 mennesker livet, mens flere millioner er drevet på flugt.

- Det kunne godt tyde på, hvis billederne er rigtige, at tallene på dræbte og myrdede er langt højere end de officielle tal, vi har.

- Det er skalaen, der er ny, for det er voldsomt og koncentreret. Det er kun fra én lokalitet, billederne er taget fra, siger Sune Haugbølle.

Lederen af den syriske opposition ved konferencen, Ahmad al-Jarba, gav udtryk for, at han ønsker en uafhængig, international undersøgelse af den påståede tortur af fanger i styrets varetægt.

Mens der stadig er blodige kampe i Syrien, er det en anden slags magtkamp, der foregår mellem Syrien og oppositionen under konferencen.

- Selvfølgelig foregår der militær kamp, men der foregår også en krig om uforståendes fortolkning af krigen, siger Sune Haugbølle.

Iran, Rusland og Kina støtter Syriens regime, mens oppositionen, USA og en række andre vestlige lande ønsker, at præsident Bashar al-Assad skal træde tilbage.

/ritzau/