Syrien vil aflevere kemiske våben inden 13. april

Efter massivt internationalt pres har Syrien fredag fremlagt en ny tidsplan for, hvornår styret i Damaskus satser på at have afleveret sine kemiske våben til destruktion.

Inden 13. april skal de mest farlige af Syriens kemiske våben være ude af det borgerkrigshærgede land, meddeler Organisationen for forbud mod kemiske våben, OPCW, der fra Haag overvåger og kontrollerer processen.

Den oprindelige frist for destruktionen af Assad-styrets kemiske våbenlagre, som FN's Sikkerhedsråd havde fastsat, var 5. februar.

I løbet af denne uge er det dog først den fjerde af i alt 31 planlagte ladninger med kemiske våben, der har forladt Syrien.

Dermed er det ifølge OPCW kun 4,5 procent af landets farligste kemiske stoffer, der er blevet afskibet gennem den syriske havneby Latakia på to danske og norske fragtskibe.

Alt i alt drejer det sig om 17,2 procent af de 1300 ton farlige stoffer, der siden oktober sidste år er blevet destrueret i selve Syrien eller siden årsskiftet er udskibet, lyder det fra organisationen, som sidste år fik tildelt Nobels fredspris.

Op imod 700 ton kemiske stoffer, heriblandt sarin og sennepsgas, skal frem til 30. juni neutraliseres på det amerikanske krigsskib Cape Ray i Middelhavet.

Ud over Danmark, USA og Norge deltager også Rusland, Kina og cirka 20 andre lande i operationen, som blev indledt i begyndelsen af januar, da de første kemiske våben blev sejlet ud af Syrien af det danske fragtskib Ark Futura.

Det var USA og Rusland, som stod bag planen om at fjerne alle de kemiske våben fra syrisk jord. Det skete efter et kemisk angreb på en forstad til Damaskus i august sidste år med flere hundreder dræbte, hvilket fik USA til at true Syrien med et militært angreb.

Den syriske regering indvilgede efterfølgende i planen og tilsluttede sig OPCW og det internationale forbud mod kemiske våben.

Men præsident Bashar al-Assad har været meget nølende med at leve op til løfterne om at sende våbnene ud af landet.

Assad-styret havde i første omgang krævet fristen forlænget frem til slutningen af maj, hvilket blev afvist af OPCW og vestlige lande.

OPCW's øverste råd mødes tirsdag i Haag for at drøfte den nye tidsplan.

/ritzau/dpa

 

 

Dagens Gossip