Syrien vil deltage i fredskonference

Syriens regering meddeler, at den vil deltage i Genève II-fredskonferencen, der efter planen skal finde sted i januar, og som har til formål at få afsluttet borgerkrigen i landet.

Men den syriske regering understreger, at den vil modsætte sig Vestens krav om, at præsident Bashar al-Assad går af, skriver nyhedsbureauet Sana.

- Kolonimagternes æra er forbi, skriver Sana med henvisning til kilder i Udenrigsministeriet i Damaskus.

- Den syriske delegation tager ikke til Genève for at afgive magt, hedder det videre i de statslige medier.

Syriens regering siger, at "dens prioritet er at få elimineret terrorisme."

Det er planen, at den syriske regering og landets opposition skal mødes til de første fredsforhandlinger i den mere end to år lange borgerkrig den 22. januar i den schweiziske by.

Verdensorganisationens generalsekretær, Ban Ki-moon, kalder konferencen for en "håbets mission" med det mål at opnå fred i Syrien.

Ban Ki-moon understreger over for begge parter, at målet for konferencen er at udarbejde en deklaration med henblik på at indsætte en overgangsregering efter den tre år lange konflikt, der har kostet mindst 120.000 mennesker livet og gjort millioner til flygtninge eller internt fordrevne.

Udsigten til fredsforhandlinger har ikke lagt en dæmper på kampene i Syrien. Tværtimod synes kampene at tage til ved de vigtigste fronter øst og nord for Damaskus. En bilbombe i hovedstaden dræbte tirsdag mindst 15 mennesker.

Lederen af Den Frie Syriske Hær (FSA) siger, at de oprørsstyrker, der er loyale over for ham, ikke vil deltage i de planlagte fredsforhandlinger. De vil i stedet fortsætte deres kamp for at få fjernet Assad, mens forhandlingerne foregår.

Udtalelserne fra general Salim Idriss understreger, hvor store udfordringer de internationale mæglere står over for i den syriske konflikt.

FSA er en paraplyorganisation for en række moderate oprørsgrupper, men gruppen har ifølge mange iagttagere mistet meget indflydelse til islamister.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip