Syriens hær kæmper mod jihadister i Palmyra

16/05/2015 16:44

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Der var lørdag rapporter om kampe mellem den syriske regeringshær og militante fra Islamisk Stat (IS) nær den antikke ørkenby Palmyra, som længe har været mål for islamisternes offensiv i regionen.

Palmyra er på FN-organisationen Unescos liste over verdens kulturarv, og der er frygt for, at uvurderlige bygningsdele og kunstgenstande vil gå tabt.

Det historiske sted, som også er kendt som "Sandets Venedig", har gennem århundreder overrasket rejsende, som er blevet forbløffet over de mange ruiner midt i den syriske ørken- nær en oase - halvvejs mellem middelhavskysten og Eufrat-dalen.

Syriske regeringssoldater forsøger at tvinge de militante fra IS væk fra de historiske ruiner. Syriske fly og kampenheder angriber de militantes stillinger i byens østlige del, siger aktivister i området.

Unesco kalder udviklingen "stærkt bekymrende."

Islamisk Stat har tidligere ødelagt og beskadiget historiske ruiner i Irak. Palmyra er allerede tidligere blevet delvist ødelagt under den syriske borgerkrig.

- Jihadisterne fra Islamisk Stat er kun en kilometer fra Palmyra, siger lederen af Syriens Observatorium for Menneskerettigheder, Rami Abdel Rahman.

De syriske myndigheder frygter det værste, hvis islamisterne sætter sig på Palmyra.

- De vil ødelægge alt, hvad der er dér, hed det i en nylig udtalelse fra Maamoun Abdulkarim, der er leder af den myndighed, som tager sig af Syriens antikviteter.

Der blev meldt om kampe og ødelæggelser i Palmyra i 2012 og igen i 2013.

/ritzau/Reuters