Syriens kemiske våben skal omlastes i Italien

Italien er klar til at lægge havn til omlastning af Syriens kemiske våben fra danske og norske transportskibe til det amerikanske skib, hvor de skal destrueres.

Den italienske udenrigsminister, Emma Bonino, bekræfter på et pressemøde, at Italien formelt har fremsat sit tilbud, og at hun har diskuteret det med blandt andre den danske udenrigsminister, Holger K. Nielsen (SF), på mandagens EU udenrigsministermøde.

Bonino siger, at man stadig mangler at få styr på det rent praktiske med at få transporteret de kemiske stoffer over land i Syrien mestendels fra området omkring byen Homs til havnebyen Latakia.

Den italienske udenrigsminister glæder sig over at have fået bekræftet fra dansk side, at Danmark er klar til at lede operationen, der skal bringe materialet fra Latakia til en italiensk havn, hvor det skal omlastes til et amerikansk skib.

Hun tør endnu ikke sætte navn på den italienske havn. Det kommer ifølge ministeren an på, hvilke tekniske specifikationer havnen skal leve op til.

Desuden er det stadig ikke klart, hvornår transporten kan løbe af stablen. Bonino levner ikke megen tvivl om, at det ikke kan nås inden for den oprindelige tidsfrist om at få hovedparten af de kemiske stoffer ud af Syrien inden årets udgang.

- Det kommer an på, hvornår materialet kan bringes sikkert til Latakia, siger Bonino og lufter håbet om, at det kan nå at være bragt til italiensk havn "i anden halvdel af januar".

Flere ministre har på mandagens udenrigsministermøde takket Danmark for tilbuddet om at lede transportmissionen på havet bestående af et dansk og et norsk fragtskib beskyttet af en dansk og en norsk fregat.

Hele den omfattende plan for destruktion af de kemiske stoffer, der har indgået i Syriens lager af kemiske våben, er lagt til rette af FN i samarbejde med Organisationen til Forbud mod Kemiske Våben (OPCW).

OPCW meddelte allerede 31. oktober, at alle Syriens produktionsanlæg til kemiske våben var destrueret, og at omkring 1000 ton kemiske stoffer og 290 ton kemiske våben var bragt under lås og slå i Syrien.

Ifølge den oprindelige plan skulle en del af materialet, heriblandt sennepsgas, være bragt ud af landet 31. december. Og stort set alle de farlige kemikalier skulle være ude 5. februar.

/ritzau/

 

Dagens Gossip