Syriens stridsparter vil tale om at smide jihadister ud

Syriens regering er klar til at diskutere et forslag fra oppositionen om at jage udenlandske soldater ud af landet, siger Syriens viceudenrigsminister ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Forslaget er - ud over aftalen om en midlertidig våbenhvile i den belejrede by Homs - et af de eneste konkrete, der er kommet frem under fredsprocessen i den schweiziske by Geneve, hvor parterne i denne uge har taget fat på anden runde.

Oppositionens repræsentanter ved forhandlingerne har tidligere opfordret til at danne en overgangsregering, der skal håndhæve en total våbenhvile under tilsyn fra FN.

Denne overgangsregering skal ifølge oppositionen også lede arbejdet med at drive fremmede soldater ud af landet.

På spørgsmålet om regeringen er klar til at forhandle det nævnte forslag om de udenlandske soldater, siger Syrien viceudenrigsminister, Faisal Mekdad:

- Det er klart. Vi er åbne over for at diskutere alle forslag. Men vi må tage dem et efter et, siger han ifølge Reuters.

Nyhedsbureauet AFP, som også har talt med viceudenrigsministeren udlægger den syriske delegations hensigter anderledes.

Hos det franske nyhedsbureau udlægges sagen, at den syriske regering nægter at diskutere oppositionens oplæg til en overgangsregering.

Sikkert skulle det være, at den syriske delegation ønsker - så hurtigt som muligt - at diskutere, hvordan man slipper af med "terrorister", støttet af Golfen.

Som krigen er skredet frem, har udenlandske islamister i vid udstrækning overtaget kampen mod regeringens soldater.

Nusra Fronten og Islamisk Stat i Irak og Levanten er eksempler på grupper med soldater fra andre lande.

Flere af disse grupper menes at modtage væsentlig støtte fra Golf-landene.

De udenlandske islamister har også ført væbnede kampe mod andre oprørsgrupper om kontrollen i enkelte områder.

I nogle områder føler syrerne sig truet af islamisterne, der gennemtvinger en dagsorden, der tager udgangspunkt i en fundamentalistisk udgave af islam.

/ritzau/

 

Dagens Gossip