Syriens udenrigsminister forhandler fred for Assad

Den syriske regerings forhandlingsdelegation bliver anført af udenrigsminister Walid al-Muallem, når fredsforhandlingerne for det krigsramte land går i gang i Genève, formentlig på fredag.

Muallem skal dermed forhandle på vegne af Syriens præsident, Bashar al-Assad, hvis skæbne, og ikke mindst hans regimes skæbne, er en vigtig del af hele forhandlingsprocessen.

Walid al-Muallem er veteran i syrisk toppolitik. Han afløste Farouk al-Sharaa på posten som Syriens udenrigsminister i 2006 og har således været højtplaceret under hele den syriske borgerkrig, der tog fart i 2011.

Det er det russiske nyhedsbureau Interfax, der citerer Ruslands viceudenrigsminister, Gennadij Gatilov, for at sige, at Muallem skal lede Damaskus-regeringens delegation, når der i Schweiz skal drøftes fred med oppositionen.

Oppositionen består af forskellige grupper, der er organiseret i en paraplyorganisation med base i Riyadh.

Interfax citerer også Gatilov for at sige, at den kurdiske gruppe PYD ikke er inviteret til den første forhandlingsrunde fredag 29. januar, men at gruppen måske støder til senere.

Tyrkiet, der er naboland til konfliktområdet, er stor modstander af, at PYD forhandler med, da gruppen efter Tyrkiets mening er tilknyttet oprørsbevægelsen PKK, som Tyrkiet er i væbnet konflikt med.

Tidligere onsdag sagde Staffan de Mistura, FN's særlige udsending til Syrien-konflikten, at han ikke ville invitere PYD - eller Den Demokratiske Unions Parti.

- Invitationer til første etape af de syriske forhandlinger er ikke sendt til Den Demokratiske Unions Parti, men de Mistura har reserveret en plads til dem. Han har til hensigt at invitere dem senere, siger Gatilov.

Rusland argumenterer med, at det vil være uretfærdigt at holde forhandlinger uden den magtfulde fraktion af syriske kurdere, der kontrollerer en stor del af det nordlige Syrien.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip