Syriske flygtningebørn kommer til verden som statsløse

Titusindvis af syriske børn, der bor i Libanon, eksisterer ikke officielt. De har ikke nogen fødselsattest, fordi de er født uden for Syrien, eller fordi papirerne blev glemt i flugten.

Dermed kan de se frem til en tilværelse som statsløse uden grundlæggende rettigheder, skriver Politiken.

Tidligere har FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) vurderet, at der er flere end 36.000 statsløse syriske børn. Lokale og internationale organisationer vurderer dog, at tallet kan være langt højere, og at der alene i Libanon er op mod 100.000.

Dansk Flygtningehjælp, Red Barnet og Unicef kalder det samstemmende et kæmpe problem, der på længere sigt er uoverskueligt.

- Noget så basalt som en fødselsattest, et cpr-nummer eller lignende er en forudsætning for at få adgang til skole og sundhedshjælp, og uden det er risikoen for at komme ud i noget skidt som overgreb og børnearbejde langt større, siger generalsekretær i Unicef Danmark, Steen M. Andersen, til Politiken.

Flygtninge skal enten gennem en svær bureaukratisk proces for at skaffe barnet statsborgerskab eller tage den farefulde færd tilbage til Syrien for at blive registreret.

Undersøgelser fra Norsk Flygtningehjælp viser, at næsten alle flygtninge forsøger at få statsborgerskab til deres børn, men processen er så besværlig, at 92 procent må opgive.

- Resultatet er, at de fleste børn ender uden papirer, siger Pål Nesse, seniorrådgiver i Norsk Flygtningehjælp, til Politiken.

Manglende adgang til sundhedshjælp er kritisk, når flygtninge i forvejen lever under trange kår, mens manglen på skole ifølge Pål Nesse er farlig på længere sigt:

- For piger er der større risiko for at blive voldtaget, og for drenge er der større risiko for radikalisering, siger han til Politiken.

/ritzau/

 

Dagens Gossip