Sys Bjerre: Det er okay at fejle

Hun har ikke været bange for at dele ud af sine egne fejl i radiohittet "Kegle", hvor hun blandt andet afslører, at hun ikke kan danse uden at smadre noget, og at madlavningen ikke altid går helt, som den skal.

På sit nye album "Alle mine fejl" lægger sangerinden Sys Bjerre heller ikke fingre imellem, når hun synger åbent om at krumme tæer over sig selv og om ikke altid at leve op til de forventninger, man tror, at andre har til en.

- I mine tidligere sange har jeg også fokuseret på mine fejl. Det at være kikset, at glemme at lære sin farmor at kende, at være sindssygt rasende og jaloux, at vågne op med moralske tømmermænd og skamme sig helt vildt.

-Underbevidst har jeg nok skrevet de gamle sange for at skabe en form for fællesskab omkring de fejl, så jeg ikke følte, at jeg var alene om at dumme mig. Det har heller ikke været uden en ironisk distance. Denne gang har det handlet om at se mig selv i øjnene og sige "det er okay at fejle", siger Sys Bjerre til Ritzau Fokus.

Hun forklarer, at den nye plade på en måde er et forsøg på at tilgive sig selv for alle de ting, hun selv synes, at hun har gjort forkert i sit 30-årige liv. Ifølge den rødhårede sangerinde bliver alle mennesker nødt til at være lidt sødere ved sig selv.

- Der er mange, der er virkelig hårde ved sig selv på daglig basis. Vi skælder hele tiden os selv ud, men vi er jo de eneste, vi er tvunget til at være i rum med resten af vores liv. Det er altså en fordel at være sin egen gode ven. Man ville jo aldrig tale sådan til sine venner, som man taler til sig selv, siger hun.

Sangerinden, der for alvor blev landskendt med hitsangen "Malene", kan også tydeligt huske, hvordan hun kunne stå og kritisere sin egen krop, når hun så sig selv i spejlet, da hun var yngre. Og det er en ting, som hun ved, at hun ikke var alene om.

- Jeg synes egentligt, at det er et symptom på et grundlæggende problem, vi har. Der er så meget fokus på det overfladiske og det ydre. Alle prøver at ligne det samme ideal, og det giver jo virkeligt ingen mening. Det er let at sige, men der er ingen grund til at være så hård ved sig selv, siger hun.

Det er et emne, der har ligget den unge sangerinde meget på sinde. Hun ønsker nemlig at være en god rollemodel for de unge piger, der lytter til hendes musik.

- Det skal ikke blive et selvhjælpskursus, men det har en enorm betydning for, hvordan man er i verden, om man har det godt med sig selv. Angsten for at være forkert er en trist ting at have hængende over hovedet. Men det er jo i bund og grund ens egne tanker, og man er den eneste, der kan ændre dem, siger hun.

Den 30-årige sangskriver havde ikke planlagt, hvad det nye album skulle handle om, da hun startede med at skrive sangteksterne.

- Jeg har altid brugt det at skrive til at regne mig selv ud. Lige siden jeg var helt lille, har jeg skrevet dagbog. Jeg kan ikke lyve for mig selv på skrift. Jeg skriver altid helt ærligt, og når jeg kigger tilbage, kan jeg jo også se, hvis jeg lyver for mig selv, siger hun.

Sys Bjerres album "Alle mine fejl" udkommer den 23. oktober.

/ritzau/FOKUS

 

Dagens Gossip