Syv danske F-16-fly flyver torsdag mod Irak

Syv F-16-fly, som Danmark sender af sted for at bombe den voldelige islamistiske gruppe Islamisk Stat (IS), letter torsdag fra Flyvestation Skrydstrup.

Det oplyser forsvarsminister Nicolai Wammen (S) til DR Nyheder.

- Vi sender de syv fly af sted i morgen. De fire af flyene er tænkt at kunne indsættes i operationer, og de resterende tre fly vil være med som reserve. Og alle på Flyvestation Skrydstrup er helt klar på operationen, siger Nicolai Wammen.

- Det er aldrig uden risiko, når man sender soldater ind i et område som det nordlige Irak. Men vi har nogle af verdens dygtigste soldater, der er trænet til opgaven, siger han

Nicolai Wammen påpeger ligesom udenrigsminister Martin Lidegaard (R), at piloterne skal på en farlig mission. Der er høj risiko for helikoptere og fly, som flyver i mindre end fem kilometers højde over jorden i Irak. Det viser Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i sin trussel-vurdering.

Operationen er ikke ufarlig, erkender forsvarsministeren.

- Vi har en modstander, der er ude efter at skade os. Men vi har nogle af verdens dygtigste piloter, der har erfaring fra en lignende situation i Libyen, siger Nicolai Wammen.

I 2011 deltog danske F-16-fly i Natos aktion mod Libyen med mandat fra FN's Sikkerhedsråd. De opererede fra flybasen Sigonella på Sicilien. Dengang fik de danske F-16 piloter megen ros for mange og succesrige bombetogter mod flere militære libyske mål.

Alle partier undtagen Enhedslisten og privatisten Uffe Elbæk fra Alternativet stemmer onsdag aften for, at Danmark sender syv F-16-fly samt militærrådgivere til den internationale koalition imod IS i Irak.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip