Syv ud af 10 investeringsforeninger dumper på afkast

Hundredtusindvis af danskere får ikke det, de betaler for, i landets mest populære investeringsprodukter. Det er nemlig kun de færreste investeringsforeninger, der leverer det afkast, de har stillet investorerne i udsigt.

Det viser den hidtil største afkastanalyse, som analysebureauet Morningstar har lavet for Jyllands-Posten.

Over de seneste tre år har 70 procent af investeringsforeningers aktiefonde leveret et afkast, der er dårligere end det markedsafkast, som fondenes aktieforvaltere er ansat til at slå.

- Resultaterne er dårligere, end vi tidligere har set. Noget kunne tyde på, at de aktivt forvaltede investeringsfonde har det svært, siger Nikolaj Holdt Mikkelsen, chefanalytiker i Morningstar, til Jyllands-Posten.

Da Morningstar analyserede investeringsforeningernes afkast for halvandet år siden, var det 61 procent af foreningerne, der leverede et dårligere afkast end markedsafkastet.

I dag har omkring 770.000 danskere samlet set skudt mere end 350 milliarder kroner i de danske investeringsforeninger.

Carsten Tanggaard, der er professor i finansiering ved Aarhus Universitet, kalder over for Jyllands-Posten investeringsforeningers resultater for "meget ringe". Han vurderer desuden, at de 30 procent af investeringsforeningerne, som har slået markedet, har været heldige.

Investeringsbranchens (IFB) formand, Tage Fabrin-Brasted, er uenig i kritikken. Han mener, at de danske investeringsforeninger klarer sig godt, men forklarer de seneste afkasttal med, at foreningerne har været igennem en svær periode.

- Vi har det seneste års tid haft et særlig marked, der gør, at det er utrolig svært for aktive forvaltere at klare sig, fordi markedet har været styret af andre elementer, end hvad vi normalt ser, siger han til Jyllands-Posten.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip