Taber-myte gennemhullet: Enlige mødre ER glade

Skrevet af Voksnekvinder.dk

25/04/2014

Mest læste i dag

Begrebet ’enlig mor’ er ofte omgærdet med at være uheldigt stillet, men forskere, bl.a. fra det svenske Umeå Universitet, siger nu, at der ikke er videnskabeligt belæg for at mene, enlige mødre ville have haft det bedre, hvis de havde valgt ikke at få børn.

I tidsskriftet Journal of Happiness Studies, dokumenterer forskerne, at enlige mødre bliver nødt til at være mere organiserede og mere opmærksomme på økonomien. De mangler også en partners støtte i børneopdragelsen, og nogle oplever, at der er sociale udfordringer ved at være alene.

Men i dette nye studie, som forskere fra Umeå har udført sammen med kollegaer fra Wittgenstein Centret i Østrig og andre i Cardinal Stefan Wyszynksi universitetet i Polen, viser, det ikke hænger sådan sammen, at kvinders liv bliver mindre glædesfyldt, når de får et barn alene.

Enlige kvinder er generelt mindre glade end kvinder i parforhold. Men at stå alene med ansvaret for et barn, går ikke ud over glæden.

- På trods af særlige udfordringer og problemer – eller måske netop på grund af dem – bliver barnet det absolutte centrum i kvindernes liv og det udgør livets glæde,” siger Monika Mynarska, der er en af de polske forskere på studiet.

- Desuden giver et barn ofte kvinderne styrken til at træffe beslutninger, som de tidligere ikke havde været i stand til at træffe.”

Dårlige betingelser
Især hjælper ansvaret for barnet kvinder til at gøre op med f.eks. et dårligt parforhold og får dem til at være mere kritiske med hensyn til at gå ind i et nyt forhold. Også derfor kan selve det at blive mor til et barn få kvinder ind på et bedre spor i livet.

Læs også: Perfektionister lever livet farligt

Resultaterne, der er fremkommet fra dybdeinterviews, støttes også af analyser af en større repræsentativ undersøgelse i Polen, som påviser, at de positive effekter ved at være enlig mor modsvarer de negative.

Forskerne har både dybdeinterviewet en gruppe kvinder og fulgt en stor gruppe over en tiårig periode. Denne kombination af forskningsmetoder giver mulighed for at se, hvad der faktisk får betydning for glæden og moderskabet.

Læs også: Romantiske film halverer skilsmisse-risiko    

Forskningen er til dels foregået i Polen, der er et land med stadig ret ringe social accept af enlige mødre, ligesom der heller ikke er mange muligheder for at få økonomisk støtte fra det offentlige. Og forskerne understreger, at når de enlige mødre har så dårlige betingelser skulle man tro, det gik ud over deres livsglæde.

Læs også: Mænd kan ikke tåle konens succes

Men alt i alt er forskerne kommet frem til, at der ikke er bevis er for, at de enlige mødres liv var blevet bedre, hvis de ikke havde valgt – eller ikke været nødt til – at opfostre deres børn alene.

Af voksnekvinder.dk