Tablets i ambulancer skal redde liv

Akutmodtagelserne på landets hospitaler får fremover langt nemmere ved at vide, hvilke patienter der kommer ind ad døren.

Et projekt med digitale journaler, som udfyldes af ambulancepersonalet allerede efter den første kontakt med patienten, skal nu udbredes til hele landet. Projektet har kørt i Region Nordjylland.

Ambulancepersonalet skal på en tabletskærm udfylde informationer såsom patientens skade, målinger af puls og blodtryk og behandling givet på stedet.

Dermed har akutmodtagelsen en bedre chance for at vurdere, hvilken behandling patienten skal have.

Det kan gøre en forskel, forklarer enhedschef Jan Nørtved Sørensen ved AMK Vagtcentral i Region Hovedstaden.

- Vi kan få sammensat det hold, som skal foretage den behandling, så vi ikke skal vente på at få tilkaldt de specialister, der skal bruges, fortæller han.

Hos akut-lægernes faglige selskab, DASEM, er man begejstret for de digitale journaler. Det fortæller formand Dan Brun Petersen.

- Jeg mener, at det her er et stort skridt fremad. Vi kan følge med i, hvad der sker med patienterne fra det øjeblik, de bliver samlet op af ambulancen, siger akutlæge-formanden.

- For det første giver det os bedre mulighed for at forberede os. For det andet får ambulancepersonalet bedre muligheder for at få noget hjælp.

Derudover skal de mange oplysninger også bruges lang tid efter, at patienten har forladt hospitalet. Med oplysningerne, fra før patienten kommer på hospitalet, lukkes et af de sidste huller i det digitale spor af en patients vej gennem sundhedssystemet.

- Der er nogle få områder, hvor patienten ikke er monitoreret. Det kan være lige præcis dér, hvor det væsentlige sker. Derfor er det meget vigtigt at have en ubrudt datastreng, hvis vi skal bruge den til kvalitetsudvikling, forklarer Jan Nørtved Sørensen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip