Tænketank: Danskerne klar til samarbejde om asylansøgere

En stor del af danskerne er klar til gå med i et tættere EU-samarbejde om asyl og indvandring, skriver Ugebrevet A4.

Det er konklusionen i et nyt notat fra Tænketanken Europa, der peger på, at danskerne på en lang række konkrete spørgsmål udtrykker ønske om, at Danmark skal gå med i fælles EU-løsninger.

Ifølge undersøgelsen foretaget for tænketanken går 49 procent af danskerne ind for, at Danmark deltager i en fælles EU-fordelingsnøgle for asylansøgere. 38 procent er imod og 13 procent svarer 'Ved ikke'.

Håndteringen og fordelingen af asylansøgere er netop på dagsordenen, når EU's stats- og regeringschefer mødes i Bruxelles torsdag aften.

Tænketanken Europas direktør, Bjarke Møller, mener, at bevidstheden om den højspændte situation ved Middelhavet har gjort danskerne mere åbne for fælles EU-løsninger, samtidig med at politikerne har trukket i den modsatte retning.

- I aftalen om en tilvalgsordning for retsforbeholdet valgte man at pille asyl- og indvandringspolitikken ud, fordi man havde en forestilling om, at det er bedst, at udlændingepolitikken forbliver på danske hænder. Her er de kommet ud af trit med vælgerne, siger Bjarke Møller til Ugebrevet A4.

Han mener, at de danske politikere derfor bør genoverveje aftalen om retsforbeholdet.

I foråret blev S, R, SF, V og K enige om at holde en folkeafstemning om Danmarks deltagelse EU's retspolitik uden at tage asyl- og indvandringsområdet med. Det betyder, at Danmark ikke vil kunne være med i sådan en fordelingsnøgle.

Men det kommer ikke på tale at ændre aftalen, fastslår Socialdemokraternes EU-ordfører, Morten Bødskov. Og hos DF er afvisningen trods undersøgelsens resultater også total.

- Vi er godt klar over, at der er nogle udfordringer i Sydeuropa, hvor størsteparten af flygtningene kommer til.

- Men det skal altså håndteres på den anden måde og bestemt ikke ved, at vi fjerner retsforbeholdet og lader EU bestemme vores flygtninge- og asylpolitik, siger partiets EU-ordfører, Pia Adelsteen, til Ugebrevet A4.

/ritzau/

.

Dagens Gossip