Tænketank: Færre afdragsfrie lån kan stoppe boligboble

Boligboblen op til finanskrisen var blandt andet forårsaget af de mange afdragsfrie lån og fastfrysningen af ejendomsværdiskatten.

For at undgå en ny boble i fremtiden, skal de danske boligejere fremover kun kunne finansiere en mindre del af deres boliglån med afdragsfrihed og variabel rente. Det skal sikre et mere stabilt boligmarked og deraf mindre udsving i økonomien.

Sådan lyder en af anbefalingerne omkring boligmarkedet fra Tænketanken Kraka, der torsdag har offentliggjort rapporten "Finanskrisen i Danmark - kan det ske igen".

Kraka foreslår konkret, at boligejerne fremover kun skal kunne få afdragsfrihed, hvis man har et lån med fast rente. Som alternativ foreslår økonomerne bag rapporten, at maksimalt 35 procent af boliglånet må være med afdragsfrihed og variabel rente.

Det er blandt andet de stigende boligpriser i særligt Aarhus og København, som bør give anledning til bekymring.

Kraka foreslår også, at man ophæver fastfrysningen af ejendomsværdiskatten, der siden 2001 har været fastfrosset i kroner og øre.

Problemet er, ifølge økonomerne, at fastfrysningen betyder, at skatten ikke lægger den fornødne dæmper på, hvis økonomien er ved at overophede.

- Forslagene vil på kort sigt have en vis vækstdæmpende effekt, men vores anbefalinger skal ses i et længere perspektiv. De skal sikre en mere stabil økonomi, siger Peter Birch Sørensen, tidligere overvismand og en af økonomerne bag rapporten.

Han slår dog fast, at eventuelle ændringer på boligmarkedet vil skulle indfases over tid, men at det ville være fornuftigt at agere nu på grund af de nuværende rekordlave renter.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) modtog torsdag rapporten fra Kraka, men ville ikke sige, om regeringen har tænkt sig at tage anbefalingerne til sig.

- Vi har i forvejen sat gang i en række tiltag, som bygger på anbefalinger fra kloge folk, så jeg glæder mig til at læse rapporten, siger han.

Han varslede i september, at afdragsfrie lån skal begrænses ved, at realkreditforeningerne, maksimalt må have 55 procent afdragsfrie lån af deres samlede udlån. Det er dog en markant mindre indgriben end Krakas forslag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip