Taliban hænger fem mænd i Helmand

Den islamisk fundamentalistiske Taliban-milits i Afghanistan har hængt fem mennesker offentligt på et travlt opiummarked i den sydlige provins Helmand, hvor danske soldater har været udstationeret.

Lokale embedsmænd siger, at Taliban hængte de fem og lod dem hænge til skræk og advarsel natten over.

Den militante gruppe har på det seneste optrappet kampen for at få kontrol med den sydlige region. Der er gennemført angreb på regeringsbygninger, og territorium, som Taliban har erobret, har fået indført Talibans version af islamisk ret.

Torsdagens henrettelse af de fem var den anden Taliban-henrettelse, der er rapporteret i området siden juni, da Taliban optrappede kampen.

- Fem bortførere blev hængt efter ordre fra Det Islamiske Emirats anklagemyndighed, siger Qari Yousuf Ahmadi, talsmand for Taliban.

- Vi hængte dem for at give andre en lektie.

En talsmand for politiet i Helmand siger, at de fem hængte mænd formentlig var uskyldige, men blev henrettet for at straffe civile, der ikke støtter Taliban imod regeringen.

Da Taliban fra 1996 og frem til 2001, da USA angreb Afghanistan, styrede dele af landet, var der ofte massehenrettelser.

Talibans greb om strategiske provinser som Helmand er blevet hårdere, efter at de internationale styrker er trukket ud af områderne. De sidste danske soldater blev tidligere i august færdig med at pakke styrkens materiel ned og er kommet hjem.

Over halvdelen af Afghanistan opium produceres i Helmand.

90 procent af verdens heroin kommer fra Afghanistan, og sidste års høst satte ifølge oplysninger fra FN produktionsrekord.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip