Taliban hejser flaget over vigtig afghansk by

Den islamistiske bevægelse Taliban har mandag vundet kontrol over det meste af provinshovedstaden Kunduz i den nordlige del af Afghanistan.

- Taliban har hejst sit flag over den centrale og vigtigste plads i Kunduz, siger et øjenvidne til Reuters.

En højtstående politimand siger til AFP, at halvdelen af Kunduz nu er under Talibans kontrol.

- Halvdelen af byen kontrolleres af Taliban. Vores forstærkninger er ikke nået frem, siger han.

Byen er den femtestørste i Afghanistan og centrum i en af de rigeste og strategisk vigtigste provinser.

Den islamistiske gruppe angreb Kunduz fra tre retninger ved daggry mandag, hvor militsen rykkede frem mod byen i en voldsom offensiv. Hundredvis af talibanere deltog i angrebet, som førte til en belejring af en del af byen.

Talsmanden for jihadisterne i Taliban, Zabihullah Mujahid, skriver på Twitter, at oprørerne har indtaget et hospital i den sydlige del af byen.

Mandag har Taliban desuden stormet et fængsel i provinshovedstaden. Flere hundrede indsatte er sluppet ud.

En ældre lokal leder i Kunduz, som ligger 250 kilometer nord for hovedstaden Kabul, siger, at Taliban har taget kontrol over i hvert fald et af byens distrikter.

Talsmænd for de lokale myndigheder afviser rapporterne om, at Taliban har vundet så meget terræn, og de siger, at de kæmper mod oprørerne i byens udkant.

I en erklæring fra det afghanske forsvarsministerium hedder det, at 35 oprørere er blevet dræbt under kampe mandag.

Taliban har optrappet en sommeroffensiv, selv om bevægelsen er splittet af en strid om, hvem der skal være leder efter Mullah Omar, der blev erklæret død i juli i år.

Søndag blev 13 mennesker dræbt og 33 såret ved et volleyballstævne i Paktika-provinsen.

Taliban kæmper for at genetablere det islamisk-fundamentalistiske styre, som var i Afghanistan forud for den USA-ledede invasion i 2001, hvor talibanerne i Kabul beskyttede al-Qaedas daværende leder, Osama bin Laden, efter terrorangrebene i USA 11. september.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip