Taliban lover hævn efter henrettelser i Afghanistan

Afghanistan har varslet en skrappere kurs over for landets militante grupper og henrettede søndag seks militante, der var dømt for terrorhandlinger.

Fire af de henrettede var medlemmer af Taliban-bevægelsen, som præsident Ashraf Ghani har lovet at slå langt hårdere ned på efter sidste måneds selvmordsangreb, der kostede mindst 64 mennesker livet i hovedstaden Kabul.

Det fik Taliban til omgående at varsle hævnangreb i form af en bølge af selvmordsangreb.

- Tusinder af mujahediner er klar til at hævne sig over fjenden, skriver Taliban i en meddelelse, efter t henrettelsen af de seks mænd var gennemført søndag morgen.

I forvejen er Taliban i gang med den såkaldte forårsoffensiv, som bevægelsen varslede i sidste måne. I de kommende uger venter iagttagere mere intense kampe, fordi det er tid for opiumshøsten.

Med søndagens henrettelser af de seks militante er chancen derfor markant mindsket for, at fredsprocessen kan genoplives.

Foruden fire talibanere var en af de henrettede medlem af det militante Haqqani-netværk, mens den sidste mand var tilknyttet terrornetværket al-Qaeda.

Der var tilsyneladende ikke nogen direkte forbindelse mellem de forbrydelser, de henrettede var dømt for, og terrorangrebet i Kabul 19. april, hvor mindst 64 blev dræbt og 347 andre såret.

Men regeringen siger i en meddelelse, at de alle har begået "forbrydelser mod civile og den offentlige sikkerhed".

Tidligere på dagen meddelte Taliban, at henrettelserne søndag ikke vil afskrække gruppen "fra at kæmpe for sit mål".

Tværtimod vil det få "alvorlige konsekvenser", siger Taliban, der nævner retsinstanser og personer, der kan sættes i forbindelse med henrettelserne, som legitime militære mål.

Bevægelsen advarer også om, at både udlændinge og afghanske soldater, der holdes som fanger af Taliban, nu er i livsfare.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip