Talibans kampe nær skoler koster børn livet i Afghanistan

17/04/2016 13:21

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Krigshandlinger i Afghanistans byer har medført en stort stigning i antallet af dræbte og sårede, hvoraf mange er børn, siger FN's mission i landet.

I årets tre første måneder blev 161 børn dræbt, mens 449 blev såret, viser nye tal. Det er en forøgelse på næsten 30 procent.

- Hvis kampe nær skoler, legepladser, hjem og sygehus fortsætter, og hvis de krigende parter fortsat bruger granatkastere, så vil disse tal fortsætte med at stige, siger Danielle Bell, som er chef for FN-organet Unama.

I alt blev 600 mennesker dræbt, og 1343 såret i perioden. Antallet af dræbte kvinder i perioden er steget med fem procent, hvilket afspejler, at Taliban har øget krigsførelsen i bebyggede områder.

52 kvinder blev dræbt og 143 blev såret i perioden.

Taliban har netop varslet en forårsoffensiv og har i de seneste dage foretaget større angreb i den nordlige by Kunduz, som kortvarigt blev indtaget af Taliban sidste år.

Desuden har den militante, islamistiske bevægelse gennemført større angreb i provinserne Kunar, Wardak, Ghazni og i Helmand.

Den årlige forårsoffensiv markerer normalt begyndelsen på "kampsæsonen", selv om Taliban det forgangne vinterhalvår fortsatte sine kampe mod regeringsstyrkerne uden en sæsonbestemt pause.

FN anslår, at 60 procent af de dræbte og sårede var ofre for Taliban og andre oprørsstyrker som Islamisk Stat. Regeringsstyrkerne menes at være skyld i 19 procent af skaderne på civile.

Militære iagttagere siger, at det afghanske militærs overordnede strategi i kampen mod Taliban er at forhindre oprørerne i at vinde permanent kontrol over et større område, store veje eller en storby.

Men sikkerhedsstyrkerne er ikke stærke nok til selv at bevare permanent kontrol alle steder.

/ritzau/Reuters