Talsmand præciserer: Assange vil ikke overgive sig

Julian Assange har ingen planer om at overgive sig til britisk politi, selvom han på et pressemøde tidligere mandag sagde, at han snart vil forlade sit asyl på Ecuadors ambassade.

Det siger en talsmand for stifteren af WikiLeaks efter mødet med pressen, hvor Assanges udtalelser ellers blev tolket som om, at han er klar til at lade sig anholde og udlevere.

Australieren vil kun forlade ambassaden, hvis britisk politi "afblæser belejringen uden for" ambassaden, siger talsmanden ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Julian Assange har ingen intentioner om at overgive sig til politiet, slår talsmanden fast.

På mødet var WikiLeaks-stifteren ikke videre meddelsom om sine planer, ud over at han snart vil forlade de bygninger, som han har opholdt sig i i mere end to år.

- Jeg forlader ambassaden snart, men det er ikke sikkert, at det sker af de årsager, som Murdochs medier og Sky News fremfører i øjeblikket, siger Assange.

En journalist på Sky News spekulerede tidligere mandag blandt andet i, at australieren var så syg efter to år på ambassaden, at han ville overgive sig til britiske myndigheder.

Den svenske domstol fastslog i juli, at der fortsat er bestyrket mistanke mod WikiLeaks-stifteren for flere tilfælde af seksuelle overgreb.

Han skal derfor pågribes og fængsles på samme grundlag, som da fængslingsbeslutningen blev truffet første gang.

På et spørgsmål til sit helbred på pressekonferencen mandag svarede Assange, at enhver ville være påvirket af at opholde sig to år i en bygning uden at komme ud og få direkte sollys.

/ritzau/