Taxiråd: Politiundersøgelse af Uber er lige efter bogen

Der gik blot 10 timer, fra taxi-appen Uber blev lanceret i Danmark, til Trafikstyrelsen onsdag formiddag meldte selskabet til politiet.

Trafikstyrelsen mener, at Uber overtræder personbefordringsloven, og at der er tale om piratkørsel.

De etablerede taxiselskaber byder en politiundersøgelse velkommen.

- Der er nogle kriterier for at drive persontransport i Danmark, og de skal være opfyldt, og hvis de ikke er opfyldt, så bliver de selvfølgelig anmeldt. Det er klart, siger John Lindbom, formand for Dansk Taxi Råd.

Han mener, at det er en god idé, at det nu bliver undersøgt, om konkurrenten overholder de danske regler og love. Gør de det, skal de være velkommen.

- Det er lige efter bogen. Man må gå ind og undersøge det, og som jeg hele tiden har sagt: At hvis det er på lovlig vis, så skal vi byde dem velkommen, men hvis det er ulovligt, så er det konkurrenceforvridende, og så er det ikke på lige vilkår, vi driver virksomhed, siger han.

Med smartphone-applikationen Uber kan folk i København tilbyde andre privatpersoner kørsel fra A til B, mod at passageren betaler en del af kørselsudgifterne.

Men i modsætning til taxiselskaberne stilles der ikke ekstra krav til de bilejere, der vil tjene en ekstra skilling, og det er Dansk Taxi Råd utilfreds med.

Dels fordi bilerne ikke er indrettet til erhvervsmæssig kørsel, dels fordi chaufførerne ikke har gennemgået uddannelse af nogen som helst art.

Uber findes i alt i næsten 50 lande og i hundredvis af byer. I flere byer har det ført til kontroverser mellem de eksisterende taxiselskaber og Uber, og i byer som Berlin, Bruxelles og Barcelona er tjenesten blevet forbudt.

Samtidig med at Uber starter i København, bliver applikationen også lanceret i Oslo og Helsinki. Den har eksisteret i Stockholm i snart to år.

Foruden at tilbyde privatpersoner at køre sammen lancerer Uber også en taxitjeneste med særligt luksuriøse biler.

/ritzau/

 

Dagens Gossip