Tekstilarbejdere i Bangladesh får løft i lønnen

Tekstilproducenterne i Bangladesh er gået med til at hæve mindstelønnen for de omkring fire millioner ansatte på landets tusindvis af tøjfabrikker.

Lønnen sættes op til 5300 taka om måneden eller 375 kroner. Den øjeblikkelige mindsteløn er på 210 kroner.

Arbejderne havde forlangt en forhøjelse til 570 kroner.

Aftalen kom i stand onsdag aften efter et møde mellem arbejdsgiverne og landets premierminister, Sheikh Hasina. Hun krævede et løft i lønnen på baggrund af en anbefaling fra et regeringsudvalg.

- På mødet beordrede premierministeren arbejdsgiverne til at indføre nye mindstelønninger med virkning fra december, siger arbejdsminister Mikail Shipar.

Inden mødet med regeringslederen var fabriksejerne kun indstillet på at løfte de ansattes løn til cirka 320 kroner.

Tekstilarbejdere har flere gange de seneste måneder nedlagt arbejdet og gennemført demonstrationer med krav om mere i lønposen.

Fabrikkerne leverer billigt tøj til vestlige detailkæder. Blandt kunderne er giganter som Wal-Mart, Gap og H&M.

Så sent om onsdag var der for tredje dag i træk voldelige sammenstød mellem politiet og tusindvis af ansatte fra omkring 250 tekstilfabrikker i hovedstaden Dhaka.

Politiet affyrede både gummikugler og brugte tåregas mod demonstranterne. Omkring 100 personer blev såret.

Trods forhøjelsen er tekstilarbejdere i Bangladesh fortsat blandt de lavest aflønnede i verden. Og fagforeninger i landet er utilfredse med det nye lønniveau, som de anser for at være alt for lavt.

Demonstrationer mod dårlige lønninger og arbejdsforholdene er hyppige i Bangladesh, der er verdens næststørste eksportør af beklædning.

Protesterne er taget til siden tragedien i april, hvor 1135 mennesker blev dræbt, da en tekstilfabrik styrtede sammen.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip